Első kézből a kötelező szálláshely-minősítésről – podcast

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 07. 08:05

Magyarországon az év eleje óta kötelező a szálláshelyek minősítése. Melyik szálláshelytípusnak meddig kell regisztrálnia a rendszerbe? Hogyan zajlik pontosan a minősítés folyama? A téma szakértőit kérdezték a Trend FM Turizmus.com című műsorában.

A szálláshelyek kötelező minősítéséről Bődi Ivettel, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusstratégia megvalósításáért felelős vezérigazgató-helyettesével és Gendur Andrással, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nkft. ügyvezető-helyettesével beszélgetett Érczfalvi András műsorvezető.

Magyarországon korábban nem volt érvényben rendeletszintű szabályozás a szálláshelyek kategóriába sorolásáról, a különböző minősítési rendszereken belül önkéntes alapon történt a besorolás. Ezt váltotta fel 2022. január 1-jétől a kötelező minősítés bevezetése – mondta el a műsorban Bődi Ivett.

A kötelező minősítés alapja az itthon is több mint egy évtizede alkalmazott, nemzetközi Hotelstars Union szállodaminősítési rendszer, ennek követelményei lettek egy az egyben átemelve, illetve ebből képeződtek le a többi szálláshelytípus kritériumrendszerei.A szállodáknak és a panzióknak 2022. január 1-jéig, a többi kereskedelmi szálláshelynek (kempingeknek, üdülőháztelepeknek és közösségi szálláshelyeknek) ez év június 30-ig kellett regisztrálniuk a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület rendszerébe, a magán- és egyéb szálláshelyeknek pedig 2023. január 1-jéig kell. A minősítések az év eleje óta folyamatosan zajlanak. Az a szálloda, amelyik már rendelkezett érvényes minősítéssel a fenti időpontban, annak lejártáig használhatja azt. Új szálláshelyet létesíteni azonban már csak minősítés birtokában lehet – hangzott el a műsorban.

Bődi Ivett szerint az a szálláshely, amelyik eddig is tisztességesen, a valós adottságai alapján sorolta be magát, nagyon könnyen meg tudja szerezni a marketingkommunikációjában eddig alkalmazott minősítést. A kötelező minősítés előnyös hozadéka ugyanakkor, hogy míg korábban jellemzően a magasabb kategóriájú szálláshelyek rendelkeztek minősítéssel, ezentúl a többiek is kapnak besorolást, ami nagymértékben megkönnyíti a fogyasztók számára az egyes szálláshelyek összehasonlítását és a döntést.

Ha pedig egy szálláshely kategóriát szeretne ugrani, a rendszer iránymutatást ad arra vonatkozóan, hogy ennek érdekében milyen fejlesztéseket kell végrehajtania.

Gendur András kiemelte, hogy a minősítési rendszerek a szakmai szövetségek bevonásával lettek kialakítva. Ennek köszönhetően teljesen egzakt, objektív alapon működő kritériumrendszer született mind a hét szálláshelytípus esetében.

A minősítés elve és folyamata gyakorlatilag ugyanaz mindenhol: a szállásadó regisztrál a szallashelyminosites.hu oldalon, ahol előzetesen ki kell töltenie egy minősítési adatlapot. A minősítés első alkalommal díjmentesen vehető igénybe. Az auditálást gyakorló szakemberek végzik a helyszínen. Az auditorok összeállítanak egy szöveges értékelést, valamint ők is kitöltik a szálláshely-üzemeltető által beküldött minősítési adatlapot.

Ahhoz, hogy egy szálláshely egy adott kategóriába kerüljön, bizonyos minimumkövetelményeket kell teljesítenie, illetve a kategóriánként meghatározott pontszámokat kell elérnie. A minősítési kategóriák egytől öt csillagig terjednek, illetve a szállodák megpályázhatnak superior kategóriát is, amennyiben a szolgáltatásokat, felszereltséget tekintve kiemelkedő kínálattal rendelkeznek.

Az auditorok által összeállított anyag egy ötfős bírálóbizottság elé kerül, amely arról dönt, hogy jóváhagyja-e vagy sem a javasolt kategóriát. Javítható, pótolható hiányosságok esetén a szálláshely 45 munkanapot kap a korrekcióra.

A minősítés három évig érvényes. A szálláshelyek matrica vagy tábla formájában kérhetik az elnyert minősítés igazolását, ezt a szálláshely bejáratánál, jól látható helyen kell elhelyezniük.

Magyarországon jelenleg mintegy 46 ezer szálláshely van, ebből 42 ezer magán- és egyéb szálláshely. A tervek szerint 2024 végére az összes hazai szálláshely minősítését sikerül elvégezni.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg: