Első NTAK-statisztika: 70 ezren szilvesztereztek a szállodákban

Forrás: turizmus.com

 2020. január 09. 15:34

December végéig mindegyik típusú szálláshelyet regisztrálni kellett a 2019-ben elindított Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerébe. A szállodák adatszolgáltatása alapján már láthatók az első trendek. Íme 2019 szilveszterének foglaltsága az NTAK alapján.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba eddig beérkezett szállodai adatok alapján elmondható, hogy 2019 szilveszterét több mint 70 ezren töltötték valamely magyarországi szállodában. A vendégek közel kétharmada belföldi volt. A budapesti szállodákban szilveszterezők 90%-a külföldről érkezett, míg a vidéki szállodákban 80% fölötti volt a magyar vendégek aránya – tájékoztatott a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A beérkezett adatok alapján kimutatható eltérés van a küldőországok tekintetében a budapesti és a vidéki szállodák között.

Országosan a legnagyobb arányban német (11%), olasz (11%), román (10%), osztrák (7%) és orosz (6%) vendégek töltötték a szilvesztert magyarországi szállodákban.

A szomszédos országokból többen érkeztek szilveszterkor, mint az év során átlagosan

Forrás: NTAK

Ezzel szemben a budapesti szállodákban megszálló külföldiek közel egyötöde Olaszországból érkezett (17%). Mellettük sokan jöttek Németországból (9%), Oroszországból (8%) és az Egyesült Királyságból (7%) is.

A Budapesten szilveszterező külföldiek közül a legtöbben Olaszországból érkeztek

Forrás: NTAK

A Budapesten kívüli szállodákban szilveszterkor a Romániából érkezők voltak a legtöbben (21%), őket követték azok a német (15%), osztrák (14%) és szlovák (10%) vendégek, akik az újévet valamely magyarországi, vidéki szállodában köszöntötték.

A vidéki szállodákban a román, német és osztrák vendégek voltak legtöbben

Forrás: NTAK

Érdekes összevetni az adatokat az éves küldőpiaci számokkal. Ebből kiderül, hogy míg éves szinten a top 5 küldőpiac a szállodákban Németország, az Egyesült Királyság, az USA, Csehország és Ausztria, addig 2019 szilveszterekor ez a sorrend így módosult: Németország, Olaszország, Románia, Ausztria és Oroszország.

A külföldi szilveszteri utazási szokásokról az NTAK-ba eddig beérkezett szállodai adatok alapján tehát elmondható, hogy nagy mértékben eltérnek az év során tapasztalt küldőpiaci trendektől. A tengerentúlról vagy az Egyesült Királyságból jóval kevesebben indultak útnak tavaly év végén, mint év közben általában. Ezzel szemben a szomszédos országokból érkezők körében kedveltebb utazási célpont volt hazánk, mint az év során átlagosan.