Éltető Balaton-felvidék – védjegy a legjobbaknak

Szerző: Elek Lenke

 2014. július 13. 19:25

A falusi vendéglátás egyik különleges szeletét alkotják a Balaton-felvidéki falvakban található vendégházak. Az elmúlt években azt is bebizonyították, hogy erősödő együttműködéssel akár 60 település is össze tud fogni – hangzott el a Falusi Turizmus Országos Szövetsége által szervezett study touron.

Az eseményen megismertettek az újságírókkal néhány olyan vállalkozást, amelyek magas színvonalukkal kiérdemelték a Vidék Minősége - Éltető Balaton-felvidék Védjegyet. Mára 61 termelő, szolgáltató és vállalkozó kaphatta meg a védjegy használatának jogát, a kialakított minősítési szabályzatok alapján a helyszíni szemrevételezést, valamint a Térségi Védjegy Tanács ülését követően.

A környék természeti és kulturális értékei, strandjai mellett Sümegtől a Művészetek Völgyén át a Balatonig több vállalkozó, borász, kézműves, vendéglátós érdemelte ki e rangos védjegyet, például a tihanyi Régi Idők Udvara nevű skanzen-étterem komplexum. A hideg bodzaszörptől a kézműves sörig a házilag füstölt haltól a kézműves cserepekben tálalt kemencés fogásokig széles a hely gasztronómiai kínálata.

Hogy a turisták ne csak a vendéglátóhelyeken találkozzanak hazai termékekkel, a Balatonakaliban lévő egyik élelmiszerbolt vezetője, Tóth Béla azt találta ki, hogy minden polcon nagy teret biztosít a kizárólag a régióból származó boroknak, pálinkáknak, lekvároknak, mézeknek. Az egész üzletben a magyar termékek vannak túlsúlyban, jelezve a vásárlóknak, hogy nem importáruról van szó.

Balatoncsicsó nem a legnépszerűbb tóparti település, pedig érdemes oda ellátogatni. A Gergely Borházban – amely a Szabó család borászata – megszállni is lehet. Ma már komoly középvállalkozássá nőtték ki magukat, 40 hektár szőlőt művelve és közben nívós szálláshelyeket kialakítva gyönyörű panorámájú házukban.