Eltöröltek egy sor szakképesítési előírást

Forrás: turizmus.com

 2015. június 10. 20:51

A legtöbb turisztikai tevékenységet szakképesítés nélkül is lehet végezni a jövőben a szabályozás változásával. Köztük az utazásszervezést és -közvetítést, a szállodai szobafőnöki tevékenységet vagy a rendezvényszervezést.

A Magyar Közlöny idei 79. számában megjelent a nemzetgazdasági miniszter 17/2015. (VI. 9.) NGM rendelete az egyes ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 5/1997. (III. 5.) IKIM rendelet, valamint az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet módosításáról.

A rendelet értelmében hatályát veszti az egyes ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 5/1997. (III. 5.) IKIM rendelet Mellékletének „IDEGENFORGALOM" című fejezete.

A jövőben tehát az alábbi turisztikai tevékenységek esetében nem indokolt kötelező szakképesítési előírás:

– szállodai üzemben portai és szobafőnöki tevékenység;

– utazásszervezés és -közvetítés;

– rendezvényszervezés;

– utazási irodai ügyintézés (valutaváltás, szálláshely- és programközvetítés, menetjegyek, valamint egyéni és társasutak értékesítése);

– ügyfélszolgálat, információ;

– szabadidő-szervezés.

Fontos megjegyezni, hogy az idegenvezetéshez ezentúl is szükség van szakképesítésre, valamint a repülőjegy-eladói és a pénzváltói munkakörökhöz is változatlanul szükséges az előírt szakvizsga (a valutaváltás ugyan kikerült az IKIM rendelet hatálya alól, de a pénzváltási tevékenységet szabályozó jogszabály továbbra is előírja a képzettséget).

A rendelet 2015. június 17-én lép hatályba.

A módosítással többnyire a szakmai szervezetek is egyetértettek.