Eltűnik egy legendás pesti ház: szálloda épül az egykori Wichmann-kocsma helyén

Forrás: turizmus.com

 2021. január 06. 12:59

Ötemeletes hotel épül a Kazinczy utcai egykori Wichmann-kocsma helyén, amelyet a magyar kártya szülőhelyének tartanak, de bordélyház és okkult teozófiai központ is volt.

„Az egykor Kreuzgasse (Kiskereszt utca) 517. számmal ellátott földszintes épületet 1834-ben vásárolta meg Schneider József kártyafestő, hogy kisebb átalakítások után itt rendezhesse be pakligyártó műhelyét. A mester ebben az épületben alkotta meg 1836-ban 36 lapos magyar kártyacsomagját, amely az osztrák elnyomás miatt nem magyar történelmi hősöket, szenteket és királyokat, hanem Schiller Tell Vilmosának szereplőit mintázta meg” – olvasható a Falanszter.blog.hu oldalon.

Mint írják, a kerület mai napig legkisebb alapterületű ingatlanát később Rothauser Mór díszmű-, ruha- és rövidáru kereskedő vette meg, aki egy emelettel bővítette az épületet, halálát követően fia bordélyház működésére adta bérbe tulajdonát – neves vendégeik közt ott volt Jókai, Ady, Krúdy is.

Wichmann kocsmájának először Szent Jupát volt a neve, a kenusok fiktív védőszentje után

Fotó: facebook.com/wichmann.kocsma.budapest

Az épület további sorsa is regényes: működése 180 fokos fordulatot vett, amikor 1906-ban megvette Bíró Mór fogorvos, s az egykor bordélyként használatos szobákat kiadta az 1907-ben létrehozott Magyar Teozófiai Társaságnak. Innentől vallástörténészek és feltalálók adták egymásnak a kilincset az épületben.

A ház később egy rövidáru- és fehérnemű-kereskedőé lett, s a ruhabolt mellett vagy ötven évig egy tejcsarnok is üzemelt benne, 1949-ben pedig a két boltból a PIÉRT Papír és Írószer Rt. és a Minőségi Szűcs Szövetkezet üzemi étkezdéjét alakították ki.

Az épületet 1986-ban vásárolta meg Wichmann Tamás kilencszeres kenuvilágbajnok, aki az étkezde helyén egy Szent Jupátról elnevezett alternatív jellegű kocsmát nyitott. A kiskocsma arról is nevezetes volt, hogy a felette található lakásban a szocializmus éveiben kalózrádió és egy szamizdat szerkesztőség is működött – természetesen Wichmann tudtával és anyagi segítségével.

A tavaly elhunyt sportoló kocsmája helyén 2018-óta egy pizzázó működik, ám az új tulajdonos már két éve eladta a szálloda beruházóinak. A blog szerint az épület lebontása után ezen a telken, valamint a Király utca 23., 25., 27. és 29. szám alatt épül fel az ötemeletes szálloda.