Elveszik a budapestiektől a Dagályt?

Forrás: turizmus.com

 2015. június 24. 17:26

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta, hogy a BKV adósságainak átvállalása fejében kerüljön állami tulajdonba a Dagály Strandfürdő.

A Dagály északi felében már el is bontottak két medencét, mert a területet birtokba vették a 2017-es budapesti vizes világbajnokság beruházói. A hír politikai, üzleti hátterét nem dolgunk e helyütt vizsgálni, bár nehezen érthető, hogy miért fontos egy sportesemény infrastruktúráját közvetlenül a Duna partján megteremteni, miért nem jó erre a célra a Dagállyal szemközti hatalmas, üresen álló terület?

 

Csak remélni tudjuk, hogy az állam kontra főváros tulajdonosváltással nem szűnik meg a strandfürdő. Ugyanis, legjobb tudomásunk szerint, a Dagály területének déli részét, tehát az Árpád hídhoz közeli felét, ahol a medencék többsége található, s amely ma is működik, nem érintik a tervek.

A Dagály a maga 600 millió forintos forgalmával a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. 8, 5 milliárd forintos bevételének 10 százalékát sem adta. A BGYH nyereségét sem nagyon befolyásolja majd a Dagály elvesztése. Viszont fürdő nélkül marad az a sok százezer látogató, döntő részben kispénzű budapestiek, akik nem engedhetik majd meg maguknak, hogy egy távolabbi, s leginkább drágább létesítményt vegyenek igénybe.

Mondhatjuk, legyen a BGYH gondja, hová költözteti a cég központját, amelynek épülete az építkezési területnek szánt északi Dagály-részen áll.

Persze, nagyon fontos a BKV sorsa, sokat jelenthet majd Budapestnek a 2017. évi vizes világbajnokság, meg különben is, a tulajdonosnak joga van értékesíteni egy ingatlant. De miért pont egy olyat, amelyik a főváros egyik emblematikus pontja?

Kár a Dagályért...