Energetikai fejlesztés uniós forrásból

Forrás: turizmus.com

 2020. július 02. 08:54

A költségtakarékosság jegyében egyre több turisztikai vállalkozás ismeri fel az energiahatékonyság jelentőségét. Aki ilyen fejlesztésre készül, az ehhez ráadásul vissza nem térítendő uniós forrásra is pályázhat.

A jelenleg is pályázható  „Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása” című GINOP-4.1.4-19 kódszámú pályázati felhívás keretében mikro-, kis- és középvállalkozások igényelhetnek 3–100 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást, amelyet elsősorban megújuló energiafelhasználás növelését célzó fejlesztésekre fordíthatnak, emellett lehetőségük van energiahatékonyságot javító egyéb beruházásokra, például épületek komplex fűtési, hűtési és használati melegvíz-rendszereinek korszerűsítésére is.

Amennyiben szálláshely a pályázó, tudni kell, hogy a pályázatban nem támogatható olyan fejlesztés, amelynek eredményeként a szálláshely kapacitásbővítése történik, ez tulajdonképpen ezt jelenti, hogy kizárólag a meglévő épület, szobák energiafogyasztására lehet tervezni a napelemes rendszer teljesítményét. Jövőbeli fogyasztásra, esetleges szobabővítéshez kapcsolódó többletfogyasztás nem vehető figyelembe – hívja fel a figyelmet a Vanessia Vállalkozásfejlesztési és Pályázati Tanácsadó Kft.

A pályázat által olyan épületek fejlesztése támogatható, melyek az elmúlt három évből legalább egy évig rendeltetésszerűen használatban álltak, ezt számlákkal szükséges igazolni.

Szállodák jelentős megtakarítás érthetnek el napkollektorral

Fotó: 123rf.com

Turisztikai vállalkozások, vagy ahhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatók, fürdők, vendéglátóipari egységek számára tehát egyaránt remek lehetőség és egyben befektetés a pályázat – a Vanessia a megtérülést konkrét példán levezetve is kiszámolta.

Példánkban egy cég pályázat segítségével szeretne kiépítene egy 50 kw összteljesítményű napelemes rendszert. Ez a cég átlagosan 35 Ft/kwh áron veszi az áramot. Egy 50 kw-os napelemes rendszer átlagosan 55 000 kwh áramot képes éves szinten előállítani, ezzel a termeléssel 1 925 000 Ft/év megtakarítást tud elérni.

Egy 50 kw-os napelemes rendszer átlagos kivitelezési költsége nettó 15 millió forint. A  GINOP-4.1.4-19 támogatással, 55% támogatásintenzitással a beruházásra eső támogatás 8 250 000 forint lesz. A fennmaradó 6 750 000 forint összegű önerő az évi 1 925 000 forintos megtakarítással számolva mindössze 3,5 év alatt megtérül.

Ha ezzel összevetjük az 5 éves lekötött betétek után kapható 2%-os évi kamatot, az energetikai beruházás már középtávon nagyobb hozamot termelhet a banki hozamnál – összegzi az eredményt a pályázati tanácsadó.