Energia-átalánydíjjal fejelik meg a német szállodák a szobaárakat

Forrás: turizmus.com

 2022. október 13. 12:15

Az egekbe szökő energiaárak ellensúlyozására egyre több német szálloda számít fel néhány eurós energiaátalányt a vendégeinek.

A robbanásszerűen emelkedő energiaárak nehéz helyzetbe hozzák a német szállodákat is. Annak érdekében, hogy a többletköltségeket valamelyest kivédjék, egyre több szálloda választja azt a megoldást, hogy energia-átalánydíjat vezet be – írja az rnd.de.

A fekete-erdei Baiersbronnban található, ötcsillagos Hotel Bareiss például plusz 9 eurót fizettet fejenként és éjszakánként, és a vezetőség nem zárja ki, hogy ez az összeg jelentős energiaár-emelés esetén tovább nő. Az átalányt egyelőre az év végéig vetik ki. Az egyik vezető, Hannes Bareiss azt nyilatkozta, „mindent nem tud lenyelni” a szálloda, amelynek nemcsak a gázár emelkedését kell kitermelnie, hanem a bérköltségek „teljesen jogos” növekedését is.

A Keleti-tengernél található Schlossgut Gross Schwansee személyenként és tartózkodásonként kér 5 euró felárat októbertől. A bajorországi Hotel Krone-Post éjszakánként számít fel ugyanekkora összeget, a Harz hegységben lévő Braunlagéban található The Hearts Hotel pedig szintén éjszakánként és személyenként kér 3 eurót.

Egyre több német szálloda energia-átalánydíj formájában hárítja át a vendégekre az energiaár-emelkedés egy részét

Fotó: 123rf.com

A The Hearts tulajdonosa, Meik Lindberg szerint az átalánydíj nélkül márciusig az összes tartalékukat felélnék, és a különben „makkegészséges” szálloda csődbe menne. A teljes, éves szinten 200 ezer euróra becsült többletköltséget persze nem fedezi az átalánydíj, ahhoz nettó 7,50 eurót kellene minden vendégtől kérniük, de ha 5 euró fölé mennének, akkor félő, hogy sokan nem foglalnának náluk. (Eredetileg ez a szálloda is 5 euróval kalkulált, de a német kormány – az energiadrágulás ellensúlyozására indított – „védőernyő” programjának bejelentése után, és abban a reményben, hogy a programnak köszönhetően érezhetően csökkennek majd a többletköltségek, végül 2 eurót levettek a díjból.)

Bareiss szerint eddig a legtöbb vendég megértette, hogy ki kell igazítaniuk az árakat, és Lindbergék sem kaptak negatív visszajelzést a bevezetés óta eltelt néhány napban.

Az ár mellett külön feltüntetett, a foglalásnál azonnal szembetűnő átalánydíj helyett kézenfekvő megoldás lett volna az áremelés is, de Lindberg szerint ez náluk nem jöhetett szóba, mivel áttekinthetően és közvetlenül akarnak reagálni az árváltozásokra. Külön feltüntetett átalánydíj esetén az üzemeltetők előbb leviszik az árat, ha csökkennek az energiaárak, mint megemelt szobaárak esetén – mutat rá.

A Német Szálloda- és Éttermi Szövetség (Dehoga) tájékoztatása szerint a német szállodák jellemzően nem tudják áremelésekkel kompenzálni a jelenlegi, sokszorosára emelkedett energiaköltséget, itt politikai lépésekre van szükség. Álláspontjuk szerint az energiaárak lehető leggyorsabb átalakításának prioritást kell kapnia, és a védőernyő csak akkor fog működni, ha gyorsan hat.