Ennyi idegenforgalmi adót szedtek be idén a dél-balatoni városok

Forrás: turizmus.com

 2022. október 11. 16:27

Viszonylag jól alakultak az idegenforgalmi adóból (ifa) származó bevételek idén nyáron a Balatonnál. Sok helyütt nőtt a forgalom, de olyan is akadt, ahol csak az egy évvel korábbi eredményt sikerült hozni 2022-ben – írja a több polgármestert is megszólaltató Somogy megyei hírportál.

Az idei nyár felemásra sikerült a vendéglátással és szálláshely szolgáltatással foglalkozók számára, hiszen az első felében még pozitívak voltak az eredmények. Majd a rezsiárakról szóló bejelentések következtében megtorpant a fellendülés. Ez a kettősség érezhető a nagyobb Balaton-parti városok idegenforgalmi adómérlegén is – írja a sonline.hu.

Zamárdiban valamivel 100 millió forint feletti bevételt hoztak a vendégéjszakák idén az önkormányzat kasszájába. Ez nagyjából azonos az előző évivel. Csákovics Gyula polgármester elmondása szerint nem az idei volt a legerősebb szezonja a Balatonnak. "A nagyobb rendezvények nélkül szellős lett volna a nyarunk, de még azokon sem volt olyan nagy tömeg – mondta a lapnak. Míg tavaly többször is volt olyan hétvége, amikor ki lehetett volna tenni a megtelt táblát, s tele volt a városban minden parkoló, addig idén csak egy ilyen hétvégéjük volt.

Balatonföldváron meghaladta az 50 millió forintot az ifa-bevétel, ami tíz százalékos növekedést jelent. A település továbbra is küzd a történelmi örökségével, hogy a szállodák apartmanházakká váltak és ezekből eltűnt az idegenforgalmi adóbevétel – jegyezte meg Holovits Huba polgármester. Annak idején a Fesztivál szálloda közel 350 szobás volt, most 350 apartmannal működik, ugyanez a helyzet a hajdani 150 szobás Neptun szállodával is. Ezekből nincs kúrtaxa bevétel, s a város befogadóképességét sem növelik, tette hozzá a polgármester.

Fonyódon csaknem 100 százalékos összesítés mellett 42 millió forint bevétel jött össze az ifából. Ez minimális növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Balatonlellén is hasonló a helyzet. "A kúrtaxa bevételünk a tavalyival megegyező 86 millió forint volt szeptember 30-ig. A fizetős strand bevétele a korábbi 110 millióról 150 millió forintra nőtt, ami a jelentős érdeklődésen kívül az áremelésnek is betudható" – mondta a polgármester. Kenéz István szerint Balatonlellén a Covid előtti időszaknál is jobb volt az idei nyár, hiszen minden hétvégére megtelt a város.

Siófokon januártól augusztusig mintegy 1,2 millió vendégéjszakát számoltak

Fotó: Facebook / Siófok Guide

Siófokon januártól augusztusig mintegy 1,2 millió vendégéjszakát számoltak, ezzel ismét Siófok lett a legnépszerűbb turisztikai célpont a Balatonnál. A Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal adóügyi osztályán azt közölték, hogy ez 37 százalékos emelkedést mutat az előző év hasonló időszakához képest, de a koronavírus-járvány előtti utolsó évit, vagyis a 2019-est is 21 százalékkal meghaladja. Az önkormányzat adatai szerint idén augusztus végéig 231 millió forintot fizettek be a vendégéjszakák után a szálláshely-szolgáltatók a városban, de ebben az összesítésben nem szerepel még az augusztusi foglalások után beszedett ifa.