Ennyivel dobja meg a Forma-1 és a Sziget az Airbnb-szálláshelyek árát

Forrás: turizmus.com

 2022. április 05. 16:00

A nemzetközi sportesemények vagy a nagyobb fesztiválok alatt ugrásszerűen megnő az Airbnb-n keresztül kiadott szálláshelyek iránti kereslet.

A portfolio.hu a Money.co.uk cikke alapján megnézte, hogy a növekvő kereslet hatására mennyivel emelkedik meg a lakások átlagos bérleti díja.

Hatalmas tömegek érkeznek évről évre a fontosabb nemzetközi sportesemények és zenei fesztiválok helyszínére, ami a szálláshelyeknél is jelentős drágulást eredményez. A kutatás tíz országban nézte meg, hogy mennyivel emelkednek az Airbnb-s bérleti díjak a Forma-1 hétvégéjén a megelőző hét átlagához képest, emellett néhány más sportesemény és zenei fesztivál esetében is megnézte ugyanezt.

A vizsgálatban a Magyar Nagydíj és a Sziget Fesztivál is szerepel, amelyek hatása Budapesten is érezhető: a fővárosban a Forma-1 alatt közel 2,5-szeresére drágulnak az Airbnb-szállások.

A legnagyobb drágulás azonban Monacóban megy végbe, ahol 300 euróról (110 ezer Ft) több mint 1250 euróra (460 ezer Ft) drágul az Airbnb-n hirdetett lakások éjszakánkénti ára. A második legdrágább a Kanadai és a Brit Nagydíj, ahol szintén több mint háromszoros a drágulás, ott a Forma-1 alatt 280 ezer forint körül alakul a szállásdíj.

A növekedés Budapesten is nagy, nálunk a Magyar Nagydíj hétvégéjén átlagosan 329 euró (120 ezer Ft) egy lakás egy éjszakára, szemben a megelőző hét 137 eurós (50 ezer Ft) átlagával. Ezt a portál olvasói is megerősítették, egyikük egy 80 négyzetméteres belvárosi lakás kapcsán árulta el, hogy a covid előtti időszakban, a nyári hónapokban gyakran 100 százalék közeli foglaltság mellett az 1 millió forint körüli havi bevétel sem volt ritka.

A Forma-1 alatt ugrásszerűen megnőhet az Airbnb-zők bevétele

Fotó: Hungaroring

Nem a Forma-1 azonban az egyetlen esemény, amely jelentősen megnöveli a szálláshelyek díját. Az amerikai Kentucky Derby alatt például Louisville-ben 110 ezer forintról 500 ezer forintra nő az Airbnb szálláshelyek ára, míg a PGA golfbajnokság alatt, a szintén amerikai Tulsaban 70 ezerről 510 ezerre, vagyis több mint hétszeresére drágul.

Ami a fesztiválokat illeti, arányaiban a Glastonbury-nek van a legnagyobb árnövelő hatása, ami a közeli Piltonban 70 ezerről 230 ezer forintra emeli a kiadó Airbnb-k éjszakánkénti árát. Arányaiban a második a szerbiai EXIT, ott az újvidéki Airbnb-k 25 ezerről 65 ezer forintra drágulnak.

A Forma-1-nél ugyan kisebb mértékben, de a Sziget Fesztivál alatt is ugrásszerűen megnő a kereslet a kiadó szálláshelyek iránt, aminek hatására átlagosan 55 ezer forintról 70 ezer forint fölé emelkedik a budapesti, Airbnb-n hirdetett lakások bérleti díja. És bár a Balaton Sound nem szerepel a cikkben, de a szerzők tudják, hogy a Zamárdiban lakást kiadók éves bevételük jelentős részét ezekben a napokban realizálják.