Enyhén növekszik az utasbiztosítási piac

Forrás: turizmus.com

 2015. június 18. 13:36

A Magyarországon utasbiztosítást értékesítő 15 társaság tavaly 10,4 milliárd forintos díjbevételt ért el, ami 2,5 százalékkal haladja meg az előző évi forgalmat.

A pozitív tendencia idén folytatódott: az első negyedévi díjbevétel 8,3 százalékos növekedéssel 2,44 milliárd forintot tett ki – ismertette az adatokat Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) utasbiztosítási tagozatának elnöke minap sajtótájékoztatón. Miután az utasbiztosítások díjai nem emelkedtek, a növekedés mögött a piac bővülése áll – tette hozzá.

Az utazási piac még mindig nem érte el a válság előtti szintet, amíg 2008-ban 275 ezer charterutas indult külföldre, addig az idei foglalás még mindig csak 130 ezer - erről Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke beszélt a tájékoztatón.

A hivatalos statisztika szerint a 2013-ban külföldre utazó 16 millió utas közül 4,9 millió töltött több napot külföldön. A tavalyi 17,1 millió utasból viszont már 5,6 millió volt a több napra utazó. Horváth Péter megjegyezte, hogy az egynapos utakra ritkán kötnek biztosítást, így az is javítja az utasbiztosítási piac helyzetét, hogy a többnapos utak száma bővül.

Az utasbiztosítások többségét még mindig az utazási irodáknál kötik a magyar utasok. Az új csatornák körébe tartoznak az ATM-ek, a csekkbefizető automaták és az on-line fizetések. Kérdésre válaszolva Horváth Péter elmondta, hogy becslése szerint az utasbiztosítások 20-30 százaléka jár kárkifizetéssel, de ezek között van többmilliós kár is.