Érdekességek Pannonhalmán

 2014. június 23. 17:05

A nagyközönség számára eddig ismeretlen, a bencés rendhez köthető tárgyakat, műalkotásokat állítanak ki az Apátsági Major Látogatóközpontban Pannonhalmán.

Az Európai Uniós forrásból létrejövő fejlesztés az új kiállítástípusok és egyéb szolgáltatások mellett így a főapátság több évszázadot átfogó tárgyi kulturális örökségét is a látogatók elé tárja.

Annak ellenére, hogy a bencés rend a műalkotások gyűjtését soha nem érezte saját hivatásának, a művészet megnyilvánulásai felé mégis mindig megbecsüléssel fordult és kiemelt figyelmet fordított az apátságitemplom művészi kialakítására, a liturgikus tárgyak megformálására. Az apátság tárgyi kulturális öröksége több emberöltőnyi múltra tekint vissza, az 1518-ban felvett leltár például az ereklyetartók között képekkel díszített táblákat is említett, amelyek a templom liturgikus felszereléséhez tartoztak. Az újonnan nyíló pannonhalmi Apátsági Major Látogatóközpontban és az ennek részét képező Pannonhalmi Apátsági Múzeumban a legértékesebb műtárgyak kerülnek kiállításra.

1833-ban a pannonhalmi bencések több értékes festményt vásároltak a gróf Viczaycsalád hédervárigyűjteményéből, amellyel megalapozták a pannonhalmi képtárat. Az innen származó művek között egy David Teniersnek és két PompeoBattoninak tulajdonítható kép is van. Ezt követően a képtár több tucat alkotással bővült a Pálffy grófok gazdatisztjétől, Gollingtól, a Signorino gróf özvegyétől, a Berghoffer Mihály győri nagyprépost hagyatékából, valamint a gróf Migazzi Kristóf váci püspök gyűjteményéből megvásárolt művekkel, amelyek megtekinthetők lesznek a látogatóközpontban.

Az apátság javait összeíró leltárakban felsorolt aranykelyhek, feszületek, ezüst gyertyatartók és füstölők jól felszerelt templomról tanúskodnak.A gyűjtemény két legbecsesebb darabja a két, Mária Terézia királynő által adományozott 17. századi ébenfa ereklyetartó, amelyeket az 1786-os rendfeloszlatás idején Somogyi Dániel főapát a családjának tagjaihoz menekített, akik az 1802-es visszaállítás után juttatták azokat vissza Pannonhalmára.Az 1735-ös, ún. Sajghó-féle monstrancia is visszakerült a monostorba, miután a feloszlatáskor egy győrszentmártoni polgár azzal a szándékkal vette meg egy árverésen, hogy amint lehet,újra az apátságtulajdonába adja.

Az eddig rejtve maradt műtárgyak 2014 júliusától lesznek láthatóak a Pannonhalmi Apátsági Major Látogatóközpontban.