Érdemes kivárni pénztárgép ügyben

Forrás: MTI

 2013. július 16. 16:54

Bár már három, a NAV-val online adatkapcsolatra képes pénztárgép kapott engedélyt az MKEH-tól, ezek egyelőre még nem lesznek kaphatók a kereskedőknél.
false

Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára elmondta: a minisztérium arra számít, hogy összesen körülbelül 200 ezer pénztárgépet cserélnek majd le. A helyettes államtitkár közölte: reális esély van arra, hogy augusztus 31-ig az érintettek át tudnak állni az online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre, tehát megérte az átállási határidő meghosszabbítása.   A módosított határidő szerint június 30-a helyett augusztus 31-ig kell lecserélni az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépeket.

Pankucsi Zoltán hangsúlyozta azt is: az adóhatóság nem fog szankcionálni augusztus 31-e után, ha a kereskedők, vendéglátósok, szolgáltatók igazolni tudják, hogy érvényes megrendelésük van új pénztárgépre, és a gyártó a szállítást vissza is igazolta, de önhibájukon kívül mégis kicsúsztak a határidőből.

Az ellenőrzéseket azonban megkezdi a NAV szeptember 1-jétől, és elfogadható igazolás híján büntet is, érdemes tehát minél hamarabb megrendelni a szükséges gépeket – hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár.

A gyártás még nem indult be, így egyelőre hivatalos információt sincs arról, hogy a pénztárgépek mennyibe kerülnek majd, ez néhány héten belül derülhet ki.

 

Mi a teendő?

Fontos tudni, hogy engedélyes gépek egyelőre nem lesznek kaphatók a kereskedőknél! A készülékekkel néhány száz darabos próbaüzemet tartanak, majd a teszt tapasztalatai alapján néhány héten belül indulhat a sorozatgyártás is. A pénztárgépek legyártása is heteket vehet igénybe.

Ez tehát azt jelenti, hogy mindenképp várjunk a vásárlással! A gyakorlatban egyelőre továbbra sem kapható a kereskedőknél megfelelő onlinekassza – még akkor sem, ha sokan ezt állítják magukról-, ráadásul várhatóan hamarosan a többi gyártó is megkaphatja a szükséges engedélyeket, ez pedig hatással lehet az árakra is. Érdemes a nagyobb, komolyabb tapasztalattal rendelkező pénztárgép-kereskedőkkel felvenni a kapcsolatot.

Ne feledjük: az átállás határideje szeptember, a következő hetekben pedig várhatóan érkeznek még engedélyezett (végleges engedéllyel rendelkező) kasszák! – írja a Cadnet Online Pénztárgép Infójának szerkesztője. (http://penztargep.cardnet.hu)