Eredményes az AccorHotels fenntarthatósági programja

Forrás: turizmus.com

 2018. július 25. 10:11

A Planet21 nevű koncepció olyan környezettudatos megközelítéseket tartalmaz, melyek egyszerre szólítják meg a munkatársakat, a vendégeket, a partnereket és a helyi közösségeket.

Az AccorHotels itthoni szállodáinak vízgazdálkodása fejlődött, és energiafelhasználását is sikerült jelentősen csökkenteni az elmúlt öt évben. A csaptelepek cseréjével és vízátfolyás-korlátozók beszerelésével 2017-ben egy kisebb ibis szálloda vízfogyasztását tudták megspórolni, így az egész energiaköltségből a vízre fordított rész mindössze 7%-ot tesz ki.  20 000 darab fénypontot cseréltek ki, halogén illetve kompakt fényforrásról LED-es fényforrásra váltva, melyek 40 000 órán keresztül képesek világítani, így az évi egy vendégéjszakára jutó villamosenergia felhasználásjelentősen csökkent 2013 és 2017 között. Ekkora mértékű megtakarítással egy 175 vendégszobával rendelkező Novotel Budapest Danube méretű szálloda energiafelhasználására szánt összeggel tudták csökkenteni kiadásaikat. A fűtőrendszerek kialakításánál olyan hővisszanyerő rendszert építettek ki, melynek segítségével a használati meleg vizet állítanak elő, így energiát takarítanak meg. A szállodai szobákban hűtésre és fűtésre egyaránt használható Fan Coil-ok működnek, melyek energiatakarékosak és könnyen szabályozhatóak.

A fenntarthatósági program szlogenje: A szállodaszoba nem fél a sötétben

Fotó: pixabay.com

Az AccorHotels budapesti Mercure hoteleiben idén tavasszal végzett felújítások esetében is központi szerepet kapott a környezettudatos szállodaüzemeltetés, ezért a Mercure Budapest Buda és a Mercure Budapest Korona felújított szobáit, illetve a Mercure Budapest City Centerben a megújult szobákat és közösségi tereket is a Planet 21 elvei szerint alakították ki. Víztakarékos csaptelepek, LED-es fényforrások, Fan Coil-ok találhatóak a szállodák mindegyikében, illetve a Mercure Budapest Buda és a Mercure City Center esetében a nyílászárókat is felújították.

Az AccorHotels évtizedek óta stratégiai szinten foglalkozik a fenntarthatóság és a CSR kérdéseivel. Globális stratégiáját és számszerűsített célkitűzéseit a Planet 21 programban foglalja össze, mely négy pillérre, a munkavállalókra, vendégekre, partnerekre és helyi közösségekre épül, és ezen kívül két fő prioritást határoz meg: az F&B-t és karbonsemleges épületeket.

A szállodákat a megvalósított akciók függvényében egy hozzárendelt pontrendszer segítségével bronz, ezüst, arany vagy platina kategóriába sorolják, amit a vendégek is nyomon követhetnek, hiszen ez az információ minden hotel saját weboldalán elérhető. Az AccorHotels magyarországi szállodái közül tíz szállodát arany, egyet platina kategóriába soroltak, a többi szálloda pedig szintén magas, ezüst minősítést kapott.

Kapcsolódó cikkek