Eredményes évet zárt az Orbis Csoport

Forrás: turizmus.com

 2016. február 21. 19:34

A 2015-ös év jelentős változásokat hozott, melyek megerősítették az Orbis Csoport stratégiájának sikerét – áll a társaság közleményében.

A kelet-európai AccorHotels szállodák üzemeltetésének átvételével a Csoport nemzetközivé vált, megteremtve az új piacokon való további növekedés lehetőségét. Ugyanakkor megerősítettük az eredményünk optimalizálására, az üzemeltetési kiválóságunkra és a CSR prioritásaink iránti valódi elkötelezettségünkre épülő stratégiai tervünket – nyilatkozta Gilles Clavie, az Orbis S.A. elnök-vezérigazgatója.

Pénzügyi és üzemeltetési eredmények

Az elért stabil pénzügyi eredményeket igazolja az 1.263 millió PLN-t elérő +8.3%-os nettó bevétel növekedés, valamint a +11.2%-os (431 millió PLN) EBITDAR növekedés a 2014-es pro forma eredményekhez képest. Az üzemeltetési EBITDA 329 millió PLN-t tett ki, mely várakozásokon (310-320 millió PLN közötti sáv) felülálló – áll a cég pénzügyi beszámolójában.

Az Orbis eredményességének javulását mutatja a tavalyi évben elért egészséges mértékű növekedést (EBITDAR margin 0,9 százalékponttal 34,2%-ra növekedett, miközben az üzemeltetési EBITDA margin 26,1%, ami 1,3 százalékpontos növekedés a 2014-es pro forma eredményekhez képest). A vállalat üzemeltetési eredményei is kedvezően alakultak, a RevPAR (egy kiadható szobára jutó szobaár-bevétel) +10,6%-al nőtt, 150,8 PLN-re a teljes Csoportra nézve. Ez a magas eredmény az átlagos szobaár (ARR) +1,5%-os növekedésének, illetve a kihasználtság további növekedésének (5,7 százalékponttal 69,7%-ra) volt köszönhető, mely a régió összes országában tapasztalható volt.

Portfolió fejlesztés és eszközmenedzsment

A 2015-ös évet egyértelműen az üzemeltetési tevékenységünk stabil növekedése jellemezte. Az Orbis a szállodahálózatának a dinamikus terjeszkedésére és a befektetett tőke optimalizálására koncentrált.

A terjeszkedés legmeghatározóbb eseménye ebben az időszakban a kelet-európai AccorHotels szállodák üzemeltetésének az átvétele és integrálása volt 2015 januárjában. Ez a tranzakció 38 működő szálloda hozzáadását jelentette az Orbis Csoport portfoliójához és kiterjesztette a Csoport működését 6 új országra: Bulgária, Csehország, Macedónia, Románia, Szlovákia és Magyarország.

A stratégiájának megfelelően az Orbis tovább folytatta a szállodahálózatának a bővítését franchise és management szerződésekkel, hogy tovább növelje a Csoport kínálatát és a márkák ismertségét. Az év folyamán 15 új szerződést írtak alá és 3 új szálloda csatlakozott a Csoporthoz.

A management és franchise megállapodásokkal való terjeszkedésen túl a vállalat tovább folytatta saját fejlesztési projektjeit is, melynek keretében például a Mercure Krakkó Centrum és az ibis Gdansk szállodák 2016 második felében nyitnak majd meg. A harmadik befektetési projekt az ibis Styles Szczecin mely jelenleg az engedélyeztetési fázisában van. Mindennek eredményeképpen 2016-ban összesen 10 új szálloda 1100 szobával kerül majd a Csoport portfoliójához, összességében nem kevesebb mint 31 szálloda csatlakozik a hálózathoz 30 hónapon belül.

2016-ban tovább növeljük a szállodahálózatunkat a régióban, mind eszközportfóliónkat, mind pedig a finanszírozási lehetőségeinket tovább optimalizáljuk, valamint a vállalat fókuszában tartunk minden olyan kulcsfontosságú területet, melyek hozzásegítenek ahhoz, hogy százszázalékosan vendégközpontú szervezet legyünk – foglalta össze Gilles Clavie.