Eredményesen zárta eddigi legnagyobb projektjét a Körös-menti TDM

Forrás: turizmus.com

 2015. január 12. 15:14

Miközben 2013-2014 között meredeken nőtt a Szarvason eltöltött vendégéjszakák száma, évről évre több a visszatérő vendég az ország egyik legszebb vízparti régiójában.

A Körösök szívébe érkező turisták a nyugalom szigeteként gondolnak Szarvasra és térségére – többek között ezekkel az eredményekkel zárta a régió turizmusának élénkítéséért dolgozó Körös-menti Turisztikai Egyesület a Dél-Alföldi Operatív Programban (DAOP) megvalósított projektjét.

Lezárult a Körös-menti TDM összesen 33,71 millió forint európai uniós támogatással, 2013 óta tartó projektje, amelynek során egységes platform alá tömörültek a Körös-menti települések (Szarvas, Békésszentandrás, Kondoros és Csabacsűd) turizmusban érdekelt szolgáltatói, és az egyesület látványos turisztikai fejlesztéseket végzett el.

 

A Körös-menti TDM külső szakértők bevonásával hosszú távú marketing-stratégiát készített és valósított meg. Ennek eredménye, hogy az elmúlt években nem csak a vendégéjszakák száma nőtt az országos átlagot meghaladó mértékben a térségben, de az átlagos tartózkodási idő és a visszatérő vendégek aránya is jelentősen emelkedett Szarvason és környékén. 2014-ben már minden ötödik Szarvasra érkező turista visszatérő vendég volt a városban. A projekt során ugyanis a turisták komfortérzetét és minél teljesebb körű kiszolgálását segítő fejlesztések készültek el, így a vendégelégedettség is jelentősen javult. Olyannyira, hogy a turisták harmada tavaly ismerősei pozitív beszámolói és élményei alapján választotta Szarvast és térségét úti célként.

A turisztikai szervezet számos olyan beruházást valósított meg a pályázati időszakban, amelyek jelentős mértékben javították a Körös-menti rendezvények színvonalát és vonzerejét egyaránt. A Körös-menti TDM 2013-ban összesen hat faházat szerzett be, amelyek a rendezvények egységes arculatához is hozzájárultak. A pályázati források felhasználása során a Körös-menti TDM számos nagy turisztikai vonzerővel bíró regionális rendezvényhez csatlakozott, és a szervezési-koordinációs feladatok mellett részt vállalt egyes programok finanszírozásában is.

A Körös-menti TDM hosszú távú stratégiai célként tekint a régió kulturális és természeti örökségének széleskörű bemutatására éppúgy, mint a turisztikai menedzsment megfelelő színvonalú megvalósítására. Éppen ezért, az egyesület az elmúlt két évben számos szakkiállításon vett részt – köztük a hazai idegenforgalmi ágazat legnagyobb expóján, a budapesti Utazás 2014 kiállításon. Nagy hangsúlyt helyezett a szervezet a TDM menedzserképzésre, valamint kiemelt szerepet kaptak a Körös-menti régió népszerűsítésében a TDM reklámanyagai és kiadványai is. Az egyesület ajándéktárgyak gyártását is elindította, amelyhez számos helyi kreatív, vállalkozó szellemű lakost, vállalkozót kértek fel, akik többségében helyi népművészethez, helyi értékekhez kapcsolódó tárgyakat készítettek.

A Körös-menti TDM látványos turisztikai beruházásai között említhetjük például a 2013 májusában megvásárolt elektromos városnéző kisbuszt. A turisztikai egyesület Szarvas több pontján kerékpárkölcsönző állomásokat alakított ki, a túrázni érkezők tájékozódását pedig internet-kapcsolattal ellátott infóponttal, kültéri QR táblákkal segítette Szarvason, Kondoroson és Békésszentandráson is. Kerékpárútvonalakat és gyalogtúra útvonalakat jelző térképeket és táblákat helyeztek ki Szarvas térségében a túraútvonalak mentén. A Körös-menti TDM óriástáblákat is elhelyezett Szarvason, Kondoroson és Békésszentandráson a 44-es főút mellett, amely felületeken a térség, a „Körösök Szívének" értékeire hívják fel a vendégek és a szarvasiak figyelmét is.

 

Szarvas - számos világvároshoz csatlakozva - megjelent a Pocket Guide okostelefon-alkalmazásban is. Ennek köszönhetően a látogatókat ma már mobilos "idegenvezető" kalauzolja végig a város nevezetességei, látnivalói között. A turisztikai egyesület az elmúlt év végén magas szakmai színvonalat képviselő „imidzsfilmben" mutatta be a Körös-menti régió nevezetességeit, látványosságait, kikapcsolódási és sportolási lehetőségeit.

Az eddigi eredmények megerősítették a Körös-menti Turisztikai Egyesületet abban, hogy a megkezdett stratégiát folytatva, a régió szállásadóival és vendéglátóival szoros együttműködésben tovább növelhető Szarvas és környéke népszerűsége, valamint ismertsége. A TDM taglétszámát tovább növelve, az egész országban példaértékűnek számító turisztikai háttértevékenység révén a régió kiaknázhatja egyedi adottságait és lehetőségeit. Mindez nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a turizmus még több embernek, munkavállalónak és vállalkozónak biztosíthasson megélhetést a Körösök szívében, Szarvason, Békésszentandráson, Kondoroson és Csabacsűdön.

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósított, "Szarvast és környékét egybefogó Körös-menti helyi TDM fejlesztése" elnevezésű projekt (pályázati azonosító: DAOP – 2.1.3-12-2012-0003) a Dél-Alföldi Operatív Program részeként zajlott.

www.korostourist.hu

www.facebook.com/korosmenti.egyesulet