Erős évkezdet a turizmusban

Forrás: turizmus.com

 2016. március 18. 11:50

A tavalyi rekordévet követően remekül indult az idei esztendő. A belföldi vendégéjszakák dinamikus növekedése 2016 első hónapjában is folytatódott - áll az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében.

Az elmúlt év végén tapasztalt enyhe visszaesést követően pedig januárban ismét markáns bővülésbe fordult a beutazó forgalom. A kilenc turisztikai régióból nyolcban emelkedett a külföldi vendégéjszakák száma - olvasható az NGM közleményében.

A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma a magas bázishoz képest is összesen 6 százalékkal bővült januárban. Ezen belül a külföldi vendégek 5,8, míg a belföldiek 6,1 százalékkal több éjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeinken, mint tavaly ilyenkor. A vendégek számának növekedése közelítette a nyolc százalékot.

Januárban a külföldi vendégszám 7,9 százalékos növekedése (255 ezer vendég) mellett az általuk szálláshelyeinken eltöltött éjszakák száma 644 ezerre emelkedett. Küldőpiacaink közül az év elején egyértelműen a közép-európai országokból mérték a legnagyobb forgalomnövekedést. Köztük különösen kellemes meglepetést az osztrák vendégéjszakák közel 16 százalékos és az ukrán forgalom több mint 25 százalékos bővülése okozott, de a Romániából érkezők 16,4 százalékos, és a cseh vendégéjszakák 16,9 százalékos bővülése is a konjunktúra folytatódását jelzi. Figyelemreméltó az izraeli vendégéjszakák 9,4 százalékos, a januári küldőpiaci rangsor bronzérmes helyén álló Olaszország 5 százalékos, és az ötödik Egyesült Királyság 4,7 százalékos januári keresletbővülése. Bár nem szerepel az első tízben, érdemes még kiemelni Kínát, ahonnan példa nélküli növekedést, 143 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltunk, mint tavaly ilyenkor. 13 559 vendégéjszakával ők jelenleg a tizenötödikek a küldőpiaci toplistán.

A belföldi vendégek száma 7,8 százalékos növekedéssel 285 ezerre nőtt, a vendégéjszakáiké 6 százalékkal, 621 ezerre emelkedett. A belföldi vendégektől származó szállásdíj-bevétek (4,8 milliárd forint) 11,7 százalékos növekedéséhez jelentősen hozzájárult a SZÉP Kártya, kétszámjegyű vendégéjszaka növekedéshez segítetve hozzá a központi régiót (+12,3 százalék), a Balatont (+13,3 százalék) és a Dél-Dunántúlt (+13,7 százalék).

 

Honfitársaink 887 millió forintot költöttek ezzel a fizetőeszközzel, 19 százalékkal többet, mint tavaly januárban. A növekedés a különösen a belföldi vendégekből élő – többnyire vidéki – szállodák árbevételére gyakoroltak nélkülözhetetlenül kedvező hatást.  A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1653 egység fogadott el pihenőkártyát.

A szállodák szobakihasználtsága 0,9 százalékponttal, 39,1 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 3,8 százalékkal (22 milliárd forintra) nőtt. Ezen belül a szállásdíj bevétel 4,1 százalékkal (12 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 0,9 százalékkal (5 milliárd forintra), az egyéb bevételek 6,1 százalékkal (szintén 5 milliárd forintra) emelkedtek. A szállodai szobák átlagára 1 százalékkal, 17268 forintra csökkent, miközben, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj, a RevPAR 1,4 százalékkal emelkedett.

2016. január 31-én az előző év azonos időpontjához képest a hazánkban működő egységek száma 1,5 százalékkal magasabb (2355) volt, a kiadható férőhelyek száma pedig 2,5 százalékkal bővült – meghaladva a 204 ezret.