Erzsébet-program: 300 millió forint fürdőbelépőkre

Szerző: Fucskó Hajnalka

 2014. január 16. 16:17

Összesen 300 millió forint értékben válthatnak támogatott fürdőbelépőt azok a nyugdíjasok, akik kedvezményezettjei lettek az Erzsébet-program keretében meghirdetett és rekordidő alatt kimerült fürdőjegypályázatnak – tudta meg szerkesztőségünk.

Az Erzsébet-program egyik idei újdonságaként hirdették meg, hogy a nyugdíjasok mindössze 2500 forint önrész befizetésével 60 hazai fürdő valamelyikébe legalább 5, de akár 33 alkalomra szóló belépőt válthatnak, a választott létesítménytől függően. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány szerdai tájékoztatása szerint a létszámkeret alig két hét alatt kimerült (eredetileg február 15. volt a jelentkezési határidő), mintegy 15 ezer nyugdíjas pályázott a támogatott fürdőjegyekre január 2–15. között.

Az Erzsébet-program szóvivője, Nagy Anna szerkesztőségünk kérdésére elmondta: 300 millió forintos keretösszeggel írták ki a fürdőjegypályázatot, vagyis fejenként mintegy 20 ezer forint értékben válthatnak a jogosultak belépőt. A programhoz való csatlakozást 90 önkormányzati tulajdonú fürdőnek ajánlották fel, ebből 60 létesítménnyel állapodtak meg. A pályázati kiírásból nem derül ki, de a szóvivőtől megtudtuk, hogy a több fürdő is kombinálható, azaz a kedvezményezett nyugdíjas akár dönthet úgyis, hogy minden alkalommal máshova megy mártózni. Az adott személy belépéseinek számát és egyenlegének aktuális állását is az Erzsébet-kártya rögzíti majd, ennek technikai részleteiről még egyeztet a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány a fürdőkkel.

A Magyar Fürdőszövetség messzemenőkig üdvözli az Erzsébet-program keretében meghirdetett pályázatot – nyilatkozta lapunknak Vancsura Miklós ügyvezető elnök. A fürdőknek üzletpolitikai szempontból minden olyan lehetőség hasznos, amely a belépők tömeges értékesítésének lehetőségére irányul, mivel magas – a vendégszámtól független – állandó költséggel dolgoznak. A nyugdíjasforgalom generálása azért is előnyös a fürdőknek, mert ez a vendégkör nem csúcsidőben, hétvégén, hanem az alacsony kihasználtságú napszakokban használja a létesítményt. Nem véletlenül hirdetett már eddig is sok fürdő nyugdíjasnapot, amikor az eleve kezdvezményes nyugdíjasbelépőre további 50 százalék engedményt nyújtott – hangsúlyozta az elnök.

A MNÜA megkeresésére a fürdők speciális jegyárat dolgoztak ki az Erzsébet-program pályázatára, a gyakorlat valószínűleg mindenütt ugyanaz lehetett, mint a Vancsura Miklós vezetett sárvári fürdőben: a nyugdíjaskedvezményt még megtoldották a csoportos jegyértékesítésnél alkalmazott – jellemzően 15-25 százalék – kedvezménnyel.

A fürdőszövetség elnöke ugyanakkor hozzátette: a jegybevétel mellett számolni lehet azzal is, hogy a támogatott jegyekkel érkező nyugdíjasok kiegészítő szolgáltatásokat (masszázs és más kezelések) is fognak vásárolni, ha már a belépő úgyis „ingyen" volt, és ez tovább segíti a sok helyen nehéz helyzetben lévő fürdők profittermelő tevékenységét.

Nem lebecsülendő továbbá a pályázat társadalmi hasznossága, hiszen pont a legveszélyeztetettebb, a betegségek által leginkább érintett korosztályt célozza meg. A természetes gyógymódok, így a gyógyvíz kiválthatja a gyógyszerek egy részét, ami nemzetgazdasági szinten jelentős költségmegtakarítást eredményezhet – hangsúlyozta az elnök.

Fotó: Széchenyi Fürdő