Esélylatolgatás az orosz beutazásban

Szerző: Németh Andrea

Forrás: Turizmus Panoráma

 2014. október 24. 23:51

Az elmúlt hónapokban elmérgesedett orosz–ukrán politikai helyzet és az orosz utaztatói csődök sokakban bizonytalanságot okoznak: vajon nálunk is megtorpan-e az utóbbi években rohamosan bővülő orosz beutazás. Ennek esélyeit latolgatja a Turizmus Panoráma cikke az alábbiakban.

A statisztikák szerint a 2008–2009-es gazdasági világválság óta idén először csökkent a külföldre utazó oroszok száma. 2014 első hat hónapjában 9 százalékkal kevesebb orosz utazott turisztikai céllal az Európai Unióba, ezzel 3 millió 419 ezerről 3 millió 119 ezerre esett vissza a forgalom. Az elemzők úgy gondolják, a politikai helyzet romlása mellett az euró rubellel szembeni árfolyamának drasztikus (25-30 százalékos) emelkedése és az ukrán válság miatt elrendelt nyugati szankciók is okozták ezt a tendenciát.

 

Nehezített környezetben

Egy korábbi nyilatkozatában Irina Tyurina, az orosz turisztikai szövetség szóvivője úgy fogalmazott, az utazási kedv csökkenéséhez hozzájárulhatott, hogy sok orosz állampolgár úgy gondolja, az uniós szankciók mindenkire vonatkoznak. E hitükben megerősíthette őket az is, hogy válaszul az Oroszországgal szembeni szankciókra a Kreml arra biztatta a lakosságot, inkább belföldön töltse a szabadságát. Ezért a külföldi konzulátusok és utazási irodák az orosz turisztikai szövetséget arra kérték, terjessze, hogy a retorziónak az átlagpolgárhoz semmi köze.

Eközben az emberek utazásba és utaztatókba vetett bizalmát nyilvánvalóan az is megingatta, hogy az utazási irodai csődök miatt a nyár folyamán több tízezer turista rekedt külföldön.

Ha mindez még nem lenne elég, sajtóbeszámolók szerint több, oroszok által kedvelt üdülőhelyen is érezhető volt a feszültség a többi náció turistái és az oroszok között az Ukrajnában lelőtt maláj gép esete óta.

 

Pozitív hírek itthon

Szerencsére az elmúlt hetekben itthon leginkább csak pozitív híreket hallani az orosz beutazással kapcsolatosan. A Nemzetgazdasági Minisztérium a január–júliusi turisztikai adatokat elemezve úgy fogalmazott, hogy a turizmus a jelek szerint új rekordokat állít fel 2014-ben. Ebből az oroszok is aktívan kiveszik részüket: a forgalmat tekintve az élen változatlanul Németország áll, viszont a második helyre feljött Oroszország, megelőzve a harmadik helyre került Ausztriát. Oroszországból az első hét hónapban továbbra is közel két számjegyű (9,9%) volt a növekedés.

A KSH számaival szemben az orosz statisztikai adatok szerint viszont sokkal nagyobb, 48 százalékos volt a bővülés Magyarország irányába az év első hét hónapjában: a 2013-as 19,5 ezerről az orosz turisták száma 28,8 ezerre növekedett. Fábián Sándor, a Magyar Turizmus Zrt. moszkvai képviseletének vezetője szerint a magyar és az orosz statisztika közötti eltérés valószínűleg azzal magyarázható, hogy az utóbbi a Magyarországra utazók számát regisztrálja a menetrend szerinti, illetve charterjáratokon. Tehát a 48 százalékos bővülés a szállítási kapacitás növekedését mutatja.

 

Okok és vélemények

Bár néhány szakember kétszámjegyű visszaeséstől tart az orosz beutazásban a következő évre vonatkozóan, ezt az általunk megkérdezett cégeknél az előfoglalások szerencsére nem igazolták eddig.

Az egyik legnagyobb orosz beutaztatónak számító 1000 Út Utazási Iroda augusztus végén számolt be arról, hogy Moszkva önkormányzata újraindította rehabilitációs programját mozgássérült és fogyatékos gyerekek számára, ennek keretében a gyerekek Magyarországra utaztatását segíti. Szeptember 1-jén érkezett Debrecenbe az első, 60 mozgáskorlátozott gyermekből és 60 kísérő felnőttből álló csoport, amely részt vett az itteni rehabilitáción és gyógykezelésen. A program keretében év végéig mintegy 600 gyermek és kísérőik fogadását tervezik Hajdúszoboszlón, a csoportok ideutaztatása 6 különgéppel történik.

Pozitív trendekről nyilatkozott az orosz beutaztatás másik nagy szereplője, a Robinson Tours is. A tour operator olyannyira bízik a piacban, hogy Moszkva után most nyitja meg második irodáját Szentpéterváron, hogy mind a kiutazásra, mind a beutazásra ráerősítsen.

„Az oroszok érzelmi alapon döntenek, és nem azért nem utaznak egy adott helyre, mert »felülről azt mondták«, hanem mert oda vágynak utazni, ahol szeretik őket" – elemzi Jakócs Áron, a Robinson ügyvezetője a változások szubjektív okát.

Magyarországnak abban is szerencséje van, hogy Oroszországban nem számít tipikus tömegturisztikai úti célnak, ahol nagyobb az ingadozás, valamint, hogy a gyógyturizmus iránt nagyjából állandó és számottevő a kereslet.

 

Az utazási döntésekre persze hatással van a nemzetközi média és a baráti beszámolók is, csakúgy, mint az előítéletek és a szubjektív vélemények egy-egy országról. Hazánk jó pozícióban van, de Csehországban 30 százalékot meghaladó volt az orosz visszaesés. Mivel a diplomáciában a Baltikum oroszellenes megnyilvánulásokat tett a sajtóban, nem szívesen választják az ottani országokat sem.

A vízumigénylés megváltoztatása, a kiutazás korlátozása, az euró/rubel árfolyam, az ukrán helyzet mind bizonytalansági tényező – sorolja Mácsai Péter, a Danubius hévízi szállodáinak igazgatója. Bár sok a kérdőjel 2015-tel kapcsolatban, mindezek ellenére Hévízen nem csökkent az oroszok száma, igaz, nem is nőtt olyan nagy ütemben, mind 2013-ban. Ugyanakkor ebben annak is szerepe volt, hogy minden szálloda próbálta a saját eszközeivel egyensúlyban tartani a német–orosz arányt.

 

Átrendeződés várható

Jakócs Áron úgy látja, a teljes orosz kiutaztatás átalakulóban van, a piac fokozatosan átrendeződik. Nemcsak a fenti okok miatt, hanem az utaztatói csődök miatt is. Ebben az évben összesen 125 ezer körüli orosz turista maradt eddig külföldön – hazautazásukat a biztosító fedezte.

Oroszországban a közeljövőben szigorítják az utazási irodák működésének szabályozását, emelik az utazási irodai vagyoni biztosítékot, és a viszonteladók számára is bevezetik a felelősségbiztosítást.

Az átrendeződést a kínálat átalakulása is magával vonja. Ugyanakkor az, hogy hazánk iránt nem csökkent a kereslet, pozitív jel. Az is megeshet, hogy éppen a folyamat egyik nyertese leszünk. Magyarország megítélése változatlanul jó, a szakember szerint az oroszok velünk szemben nem táplálnak semmilyen negatív érzést.

 

Kell a marketing

A szeptember elején Moszkvában lezajlott Otdih (Pihenés) kiállítás idején a vásár magyar résztvevői az MTI-nek úgy nyilatkoztak, hogy a Magyarországra utazó orosz turisták megtartása a cél a jelenlegi helyzetben. Fábián Sándor, a Magyar Turizmus Zrt. moszkvai irodavezetője kérdésünkre elmondta: hazánk pozíciója ma is nagyon jó az orosz turizmusban. Ezért meg is tesznek mindent, és társkiállítókkal karöltve igyekeznek az összes turisztikai vásáron jelen lenni. A Magyar Turizmus Zrt. október elején Jekatyerinburgban, majd azt követően Szentpéterváron is részt vesz turisztikai kiállításon.