Észszerűbb jelentési kötelezettségekkel kezdődik az új borpiaci év

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 02. 19:08

Augusztus 1-jén hivatalosan is megkezdődött a 2018/2019-es borpiaci év. Az új borévtől egyszerűbb jelentési kötelezettség vonatkozik a borászatokra.

A 2016-ban elfogadott új jövedéki törvény eddig is több adminisztratív egyszerűsítést tartalmazott a borászatok számára. Ennek újabb elemét vezetik be az új borpiaci évtől. Eddig az előállított bortermelésről és az értékesítési adatokról két eltérő adattartalommal, két szervezet részére kellett a borászatoknak jelentést benyújtaniuk. 2018. augusztus 1-jétől kizárólag a hegybírók felé kell közölni az adatokat egy egységesített nyomtatványon. Az összesített adatokat a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa továbbítja a jövedéki hatóság számára. A jelentéseket 2018. július 31-ei állapotnak megfelelően 2018. augusztus 1-je és 15-e között kell benyújtani a gazdasági aktát vezető hegybíró részére. A benyújtás az idei évben papír alapon történhet, de a jövő évtől az elektronikus benyújtásra is lehetőséget biztosítanak.

Az új jövedéki törvényben több egyszerűsítés van borászatok számára

Fotó: pixabay.com

„A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa útmutatóval segíti az új nyomtatványok kitöltését. A termelőket egyúttal a hegybíró kollégák is tanácsokkal látják el.” – mondta el Brazsil Dávid, a szőlész-borász szakmai önkormányzat főtitkára.

Az elektronikus borkisérő okmány sorszámtartomány elszámolást a HNT Titkársága felé, míg a kistermelői palackos erjesztésű pezsgő készletváltozását a hegybíró részére kell benyújtani augusztus 15-ig.