Esztergomot 900 millió forint megfizetésére kötelezték az élményfürdő miatt

Forrás: MTI

 2015. április 24. 16:01

Esztergomnak több mint 900 millió forintot kell megfizetni az élményfürdő építésével kapcsolatos per részítélete alapján.

Az önkormányzatot képviselő ügyvédi iroda a város fellebbezését egy nap késedelemmel nyújtotta be, így a végzés jogerőre emelkedett - közölte a polgármester pénteken az MTI-vel.

Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) elmondta, a Contur-Bau-per néven ismert ügy 2005-ben kezdődött, a most megítélt összegből 565 millió forint és járulékai teszik ki az alapösszeget, a többi az azóta összegyűlt késedelmi kamat és egyéb eljárási költség.
Az élményfürdő építése 2001-ben indult, majd a kivitelező Contur-Bau Rt. 2005 június elején levonult a területről. A cég kifizetetlen számlákra hivatkozott, a város viszont az elvégzett munkát kifogásolta.

Az önkormányzat felmondta a szerződést a Contur-Bau-val, az addigi költségeket azonban nem fizette ki, ezért a vállalkozás pert indított. Esztergom önkormányzata viszont hibás teljesítés miatt több mint 1,1 milliárd forintos követelést jelentett be a társasággal szemben.

A cég később felszámolás alá került, követelése az elmúlt évtizedben többször gazdát cserélt, majd azt egy környékbeli vállalkozó vette meg. Az ügyben a bíróság részítéletében a késedelmi kamatokkal együtt végül több mint 900 millió forint fizetésére kötelezte a várost.

Romanek Etelka elmondta a részítélet meghozatalára úgy került sor, hogy a város által követelt közel 1,1 milliárd forintos összeget a törvényszék még nem bírálta el. Az önkormányzat vitatja a követelés megvételének jogalapját és összegszerűségét. A peres ügy a kereseti kérelmek el nem bírált részében tovább folytatódik.

A polgármester tájékoztatása szerint az önkormányzat képviseletét 2006 óta ellátó fővárosi ügyvédi iroda a város fellebbezését betegség miatt egy nap késedelemmel nyújtotta be még az előző városvezetés ideje alatt, 2014. szeptemberében, majd kérték a késedelmi igazolás elfogadását. Ezt a kérelmet mind a Győri Ítélőtábla, mind a Kúria elutasította, ezért a részítélet jogerőre emelkedett.

"Az önkormányzat eltökélt célja, hogy a jog valamennyi lehetséges eszközével meggátolja ennek az összegnek az elvételét az esztergomi polgároktól" - fogalmazott Romanek Etelka, majd hozzátette, utasította a hivatal érintett irodáját annak kivizsgálására, hogy az ügy kezelésével kapcsolatban történt-e mulasztás.