Ennyit költenek télen az éttermekben a magyarok

Forrás: turizmus.com

 2023. december 04. 17:16

A Kert Bisztró és az Opinio piackutató közös, reprezentatív felmérése a magyarok téli éttermi fogyasztási szokásait vette górcső alá.

A magyarok többsége télen legalább egyszer elmegy étterembe – állapította meg A Kert Bisztró és az Opinio piackutató közös, reprezentatív felmérése.

A kutatásban megkérdezett, 18 és 59 év közötti válaszadóknak országszerte több mint a fele (57%), a Budapesten élőknek pedig a kétharmada (67%) étkezik legalább egyszer vendéglátóhelyen a téli időszakban. Havonta minden negyedik nő (24%) és minden harmadik férfi (36%) jut el egy alkalommal vendéglőbe idehaza. Az étterembe járók negyede (27%) 5 ezer forint alatt, közel felük (47%) pedig 5-10 ezer forint között költ egy főre a teljes fogyasztásért, míg négyből egy vendég (26%) fizet ennél is többet az ízletes fogásokért.

Az étterem télen elsősorban családi összejövetelek, baráti találkozók, randevúk és év végi céges vacsorák színhelye. A hideg időben a hazai vendégek egyértelműen a húsételek rajongói, így a csirkéből, marhából, bárányból vagy kacsából készült fogásokat részesítik leginkább előnyben (81%), ezeket egymással közel hasonló arányban követik a vad-, a hal- és a tésztaételek.

A megkérdezettek szerint egy ilyen alkalmat leginkább az ízletes, minőségi fogások (75%), az igényes, barátságos környezet (51%), az udvarias kiszolgálás (42%), valamint egy korábban sosem kóstolt, izgalmas, különleges étel (40%) tesz emlékezetessé.

A vendéglátóhelyek télen gyakran családi és baráti találkozók színhelyei

Fotó: 123rf.com

„A tél hangulatát idéző, de a megszokottól eltérő fogások közül a portói borban párolt vaddisznócombot, a whiskey-vel brezírozott tépett mangalicacsülköt, valamint a sült sütőtökös rozé kacsamellet kóstolnák meg a legszívesebben a magyar vendégek a felmérés szerint, de a csendes-óceáni lepényhalfilét pezsgőmártásban is sokan kipróbálnák” – emelte ki Antalffy Judit, A Kert Bisztró tulajdonosa. A zuglói étterem a megújult téli menüje debütálásának alkalmából mérte fel a hazai étterembejárók szokásait és elvárásait.

Az alkoholos italok közül télen leginkább a vörösborok (26%), a forralt borok és puncsok (24%), valamint a röviditalok (23%) kerülnek előtérbe, míg a nyáron népszerű fehérborok, koktélok, pezsgők és rozék ilyenkor kevesebb figyelmet kapnak a vendégek részéről.