Európa legnagyobb integrált kongresszusi központját és szállodáját nyitja a Maritim

Forrás: turizmus.com

 2022. június 20. 16:04

A német Maritim Hotels csoport új, 50 évre szóló bérleti szerződést kötött az Union Investmenttel Európa legnagyobb, integrált kongresszusi szállodájára, amelyet Amszterdam északi részén, az Ij folyónál, a város központi pályaudvarával szemben alakítanak ki.

A szálloda, valamint a mellette épülő Yvie lakótorony a területfejlesztési projektre fordított összesen mintegy 500 millió eurós beruházási kötelezettségvállalást jelent a Union Investmenttől. A megállapodást június 15-én, a Maritim Hotel tornyában tartott ünnepségen jelentette be a német családi tulajdonban lévő vendéglátóipari csoport és az Union Investment, Európa egyik vezető ingatlanbefektetés-kezelője.

A kivételesen hosszú, 50 évre szóló bérleti szerződés a hasonló befektetési eszközökre vonatkozó 20-25 éves európai iparági átlaghoz képest azt jelzi, hogy mindkét fél bízik abban, hogy a konferenciaipar hamarosan újraéled a koronavírus-járvány után, és hogy Amszterdam a jövőben is előkelő helyet foglal majd el az európai MICE-szegmensben.

A Maritim Hotel várhatóan 2023-ban nyitja meg kapuit. A négycsillagos szálloda 579 szobát kínál majd egy 110 méter magas  toronyban – Amszterdam harmadik legmagasabb tornya lesz –, és egy olyan konferencia- és kongresszusi központtal párosul majd, amely 18 konferenciateremben több mint 4400 fő befogadására képes. Ezzel a holland főváros déli peremén található RAI kiállítási és kongresszusi központ után a második legnagyobb ilyen helyszín lesz a városban. A szobák száma a kongresszusi férőhelyekkel kombinálva pedig a legnagyobb ilyen típusú helyszínné teszi a Maritim-tornyot az európai kongresszusi piacon. A Maritim Hotel a mellette épülő Yvie lakótoronnyal testvérépületek lesznek, ahol további 176 állandó bérlakást és 120 hosszabb távú tartózkodásra megfelelő lakást lehet majd bérelni.

maritim

Kilátás az épülő Maritim-toronyból

Fotó: Maritim Hotels

Amszterdam a 2019-ben a kongresszusok tekintetében a világranglista 14. helyére került. A HVS Hotel Valuation Index szerint Amszterdamban az egész városra kiterjedő szállodai RevPAR (egy rendelkezésre álló szobára jutó bevétel) 2015 és 2019 között 4,0%-os összetett éves növekedési rátával (CAGR) nőtt, amit az ugyanezen időszak alatt 3,0%-os CAGR átlagár és a 80% körüli, nagyrészt stabil kihasználtság hajtott.

Emellett a város szállodapiacát az egyik legvonzóbbnak tartják Európában. 2021-ben 9,8 millió vendégéjszakát regisztráltak, amely a 2018-as 16 milliós csúcsértékről esett le a Covid-19 világjárvány miatti zárlatok és utazási korlátozások miatt. A látogatószámok mostanra fokozatosan helyreállnak, bár elmaradnak a szélesebb holland piactól, mivel Amszterdam jobban függ a világ más részeiből érkező utasoktól és az üzleti utazóktól, de a vendégéjszakák száma az előrejelzések szerint 2023 végére eléri a pandémia előtti szintet.

Kapcsolódó cikkek