Európa legolcsóbb Michelin-csillagos éttermei közül kettő magyar

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. június 02. 16:47

Sokak számára a Michelin-csillagos étteremben való étkezés bakancslistás tétel, a magas ára miatt azonban nem mindenki engedheti meg magának. Vannak azonban olyan csillagos éttermek is, ahol 30 euró alatt fogyaszthatunk, kettő ráadásul Budapesten található.

A Chef's Pencil összeszedte a 25 legolcsóbb európai Michelin-csillagos éttermet és a 25 legdrágábbat is. Előbbiek inkább egy csillaggal rendelkező vendéglátó egységek, ahol - borpárosítás nélkül - akár 30 euró alatt is végigehetünk egy kóstolómenüt, míg utóbbiak jellemzően két- vagy háromcsillagos Michelin-éttermek, és a fine dining krémjének számítanak, ahol az árak több száz eurós nagyságrendűek.

A lap több száz európai étterem étlapját elemezte, hogy kiderítse, mely éttermek büszkélkedhetnek a legalacsonyabb és legmagasabb árakkal. A lista felállításához a legolcsóbb háromfogásos menüket, illetve a legmagasabb csúcsárú menüket vették figyelembe.

michelin

A legolcsóbb Michelin-csillagos éttermek

Fotó: Chef's Pencil

Nem meglepő módon, Franciaország ad otthont a világ legelőkelőbb és legdrágább éttermeinek - gondoljunk csak a párizsi Guy Savoy-ra vagy az Arpège-ra. A közismerten magas árak és a presztízs miatt kevesen gondolnák, de Európa tíz legolcsóbb Michelin-csillagos étterme közül hét szintén Franciaországban található.

A legolcsóbb éttermek között két budapesti hely is van: a 2021-ben Michelin-csillagot szerző Essência (25 euró) és a Borkonyha (28 euró), mely stabilan tartja a kalauzban betöltött helyét.

A weboldalon a top 10 legolcsóbb étteremről rövid leírást is adtak, így az ötödik helyen álló Essênciáról is, melyet így jellemeztek: az egy Michelin-csillagos Essência éttermet a portugál-magyar duó, Tiago és Éva Sabarigo vezeti. A vendégek a magyar és a portugál konyha legjavát élvezhetik, ha a két kultúrát könnyedén ötvöző "fúziós" kóstolómenüt választják.

essencia

Az egy Michelin-csillagos Essência éttermet a portugál-magyar duó, Tiago és Éva Sabarigo vezeti

Fotó: Essência/Facebook

A hely megfizethető lehetőségeket is kínál, a legolcsóbb, ebédidőben felszolgált háromfogásos menü 25 eurótól kezdődik személyenként. A finom ételekhez portugál és magyar borok széles választékát kínálják.

A listán egyébként a legolcsóbb és a legdrágább étterem is Spanyolországban található. A L'Antic Molí Ulldecona étteremben, nagyjából 2 órás autóútra Barcelonától, 20 euróért élvezhetjük Vicent Guimerà Sales séf fogásait ebédidőben.

michelin

A legdrágább Michelin-csillagos éttermek

Fotó: Chef's Pencil

A legdrágább étterem Ibizán található - ugyan a Sublimotion étterem még nem rendelkezik csillaggal, Paco Roncero séf azonban szerzett már csillagot korábban a La Terraza del Casino-val. Az ibizai étteremben egy kóstolómenü 1500 euróba kerül, ezzel pedig nemcsak a kontinens, de a világ legdrágább étterme is. A csillaggal is rendelkező helyek között az amszterdami Ciel Bleu vezeti a rangsort, 595 eurós árral.