Europa Nostra-díjat nyert a Zeneakadémia

Forrás: turizmus.com

 2015. április 14. 13:55

Europa Nostra-díjat nyert a kulturális örökség megőrzésének kategóriájában a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. Az európai kitüntetést négy kategóriában összesen 28 projekt kapta meg, a nyerteseket kedden hirdették ki.

A zsűri a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületének felújítását a legjobb helyreállítási gyakorlatok kiemelkedő példájaként értékelte - olvasható a díj honlapján (www.europanostra.org). Az összegzés szerint a Zeneakadémia felújítása egyáltalán nem volt egyszerű feladat. Az épület különleges példája a szecessziónak, amely a pompát innovatív funkcionális megoldásokkal párosítja. A zenei előadások tekintetében a ma érvényes nemzetközi elvárások ugyanakkor összehasonlíthatatlanul magasabbak, mint 1904-ben voltak, és a szükséges új technológiákat az értékes korabeli környezetbe kellett behelyezni. A zsűri indoklása szerint az eredmény kimagasló lett.

 

A Zeneakadémia felújítása 2011. augusztus 29-én kezdődött meg többek között Magyari Éva, Pazár Béla és Potzner Ferenc tervei szerint, a rekonstrukció célja nemcsak a műemlék épület értékeinek helyreállítása volt az eredeti tervek, leírások, archív fotók alapján, hanem a magas színvonalú oktatás mellett a hangversenyélet, a zenei központ funkció korszerű kiszolgálásának lehetővé tétele is. Az épület a pincétől a padlásig megújult, teljesen akadálymentessé tették, és háromezer négyezetméter új terület is létesült a pinceszint és a tetőtér átalakításával, az udvar lefedésével.

Megszűnt az első emeleti ruhatár, új mosdókat, illetve a nagyobb létszámú zenekarok és kórusok számára új öltözőt, hangolót alakítottak ki. Külön gondot fordítottak az infrastruktúra fejlesztésére, így modern színpadgépezetet, klimatizált hangszerraktárat építettek. A "szecessziós csodának" nevezett kisterem visszakapta zsinórpadlását és a zenekari árkot, így itt kamaraoperákat is elő lehet adni. A felújított épület 2013. október 22-én nyílt meg.

Az Europa Nostra-díjat a kulturális örökség megőrzése és helyreállítása; a kulturális örökséggel kapcsolatos kutatás és digitalizáció; a kulturális örökség iránti példamutató, elkötelezett szolgálat, valamint az oktatás, képzés, tudatosság növelése kategóriákban ítélték oda.

Az elismeréseket június 11-én Oslóban adják át az Europa Nostra gáláján, amelynek házigazdája Fabian Stang polgármester; Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, valamint Plácido Domingo operaénekes, az Europa Nostra elnöke lesz. Az ünnepségen hirdetik ki, hogy a nyertesek közül melyik hét projekt részesül a 100 ezer euróval járó fődíjban, és hogy ki kapja az Europa Nostra online szavazásának közönségdíját.

A közlemény idézi Navracsics Tibort, aki szerint a nyertesek tökéletes példái annak, amit hozzáértő és elkötelezett európaiak tehetnek az örökségért, egyben a közös európai identitásért, hozzájárulva ezzel az összetartozás érzéséhez. "Szükséges, hogy valamennyien továbbra is együtt munkálkodva segítsük hozzá a közösségeket és a polgárokat ahhoz, hogy magukénak érezzék az örökségünket; a mindennapi élet részévé téve és megőrizve azt a jövendő generációk számára" - fogalmazott a biztos.
A nyertesek listája a www.europanostra.org oldalon olvasható.