Európai sikerágazat a hajózás

 2014. június 18. 14:15

A hajózás továbbra is komoly szerepet játszik a gazdasági válságból való kilábalásban és 2013-ban erős évet zárt – derül ki a brüsszeli CLIA (Cruise Lines International Association) Europe jelentéséből.

Az ágazat tavaly 39,4 milliárd euróval járult hozzá az európai gazdasághoz, ami egy év alatt másfél millió eurós növekedést jelzett, miközben a közvetlen költség 15,5-ről 16,2 milliárd euróra emelkedett. Eközben 340 ezer munkahelyet teremtett, ami 4 százalékos bővülés.

Szakértők szerint a tengeri és folyami hajózási szektor bővüléséhez az európai utasok piacának bővülése, a kontinens kikötőinek egyre népszerűbbé válása, valamint az európai hajógyárak dominanciája. A CLIA Europe adatai szerint 6,4 millió európai utas vett részt hajós utazáson, ez a világpiacból 30 százalékos részesedést jelent. Kontinensünk továbbá célpontként is kedvelt, további turisztikai költést és befektetést vonzva, kikötőiből tavaly 6 millióan szálltak hajóra (ebből egymillióan Európán kívülről érkeztek. )

Az európai hajógyárak eközben bevételeik 4,7 százalékos növekedését érték el, és 43 hajóstársaság 125 hajója 145 ezer kabint kínál.