Európai turizmustervek

Szerző: Wagner Zsuzsa

 2013. szeptember 11. 16:04

Vilniusban 2013. október 17-18. között kerül megrendezésre a 12. Európai Turizmus Fórum a litván elnökség égisze alatt.

A fórum kiemelt témája idén többek között az Európai Bizottság – a turizmus fejlesztését célzó - akciótervéhez kapcsolódóan a szenior turizmus további fejlesztése és ösztönzése, valamint a 2014-20. közötti uniós tervezés lesz.

Az Európai Unió célja továbbra sem az, hogy közös turizmuspolitikát dolgozzon ki, hanem hogy összehangolja az európai uniós politikákat – tájékoztatta lapunkat a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az Európai Bizottságnak a turizmuságazat esetében a tagállamok tevékenységét kiegészítő, támogató és koordináló hatásköre van. A fő célkitűzések – az európai turisztikai régió versenyképessége, fenntarthatóság, környezettudatosság, magas színvonal, biztonság -  megvalósítása érdekében született meg egy konkrét intézkedésekből álló akcióterv, amelynek egyik fontos eleme az Európai Minőségi Védjegy (European Tourism Quality Label) bevezetése. Az intézkedés az európai szintű turisztikai szolgáltatások minőségi javítását, emelését célozza, az erre vonatkozó javaslat ez év végére várható.  A tagállamoknak a nemzeti turizmusfejlesztési koncepció kidolgozása során figyelembe kell venniük az Európai Bizottság által meghatározott turizmusfejlesztési prioritásokat.

 

Turizmusélénkítésre összehangolt vízumpolitika

Az Európai Unió vízumpolitikájának jelenlegi felülvizsgálata során megfogalmazódott, hogy a turizmus szempontjait is figyelembe kell venni, tekintettel annak gazdaságösztönző hatásaira. Ennek hátterében az áll, hogy a 20 legfejlettebb ország (G20) vezetői 2012. júniusában Mexikóban tartott találkozójukon elismerték a turizmus kedvező gazdasági hatásait, 2012 novemberében pedig az Európai Bizottság jelentette be, hogy felül kell vizsgálni a vízumpolitikát - amely eddig a biztonság kérdését tekintette elsődlegesnek -  annak érdekében, hogy az elősegítse a turizmus fejlődését.

Az Európai Bizottság által 2012 novemberében elfogadott stratégiai közlemény azt vizsgálta, hogy a gazdasági visszaesés idején hogyan szolgálhatja a közös vízumpolitika végrehajtása és fejlesztése az EU-n belüli növekedés élénkítését az Unióba látogató harmadik országok állampolgárai utazási lehetőségeinek javítása által. Az Európába látogatás megkönnyítése erősítheti a turisztikai keresletet, és ezáltal hozzájárulhat az EU azon célkitűzésének megvalósításához, hogy a térség a világ elsőszámú turisztikai célállomása maradjon. Természetesen a biztonsági szempontokat is érvényesíteni kell, azaz a vízumeljárást a jogszerűen utazók számára kell egyszerűsíteni, akik nem jelentenek biztonsági kockázatot. Az Európa iránti érdeklődést a kiadott vízumok számának dinamikus növekedése is alátámasztja. A közlemény szerint: „már a jelenlegi vízumszabályok mellett is sokat lehet javítani, és sok akadályt meg lehet szüntetni, amennyiben a tagállamok helyesen hajtják végre a vízumkódexet."

Folyamatban van a vízumszabályok hosszabb távú változtatási lehetőségeinek felmérése, így különösen az eljárások egyszerűsítése és rövidítése, a vízumkérelem feldolgozásában illetékes konzulátus fogalmának tisztázása, a kérelemnyomtatvány és igazoló okmányok egyszerűsítése, a vízummentességre és a többszöri beutazásra jogosító vízumokra vonatkozó szabályok tisztázása. Ezen túl a technológiai fejlődés lehetőségeinek kihasználása is zökkenőmentesebbé  teheti a utasforgalmat az Unió külső határain.

A vízumkönnyítés kérdése Magyarországon is napirenden van, a cél érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium is előrehaladott tárgyalásokat folytat a Külügyminisztériummal.