Niedermüller Gábor: Nem félek kilépni a komfortzónámból

Forrás: turizmus.com

 2023. március 23. 18:11

Az Év Fiatal Szállodása céltudatos, megvan benne a szakmai alázat és rendkívül empatikus. A sikeres működés egyik alapvető összetevőjének tekinti a jó csapatot. Hogy mi jellemzi még Niedermüller Gábort, a Novotel Szeged igazgatóját, az is kiderül a vele készített interjúnkból.

Már a bemutatkozó kisfilmedből (ld. a cikk végén – a szerk.) érezhető, hogy vérbeli, ugyanakkor szerény szállodással állunk szemben, akinek a szakmai alázat és a ranglétra normál ütemben történő „megmászása" természetes folyamat volt. Mi inspirált arra, hogy ezt a pályát válaszd?

Anyai ágon cukrász családból származom. A középiskola után egy magyar étterem üzemeltetésébe kezdtünk Németországban, már akkor tudtam, hogy ez lesz az én utam. Kint el is kezdtem a főiskolát, hétköznap tanultam, a hétvégéken pedig felszolgáltam a családi étteremben. A szakmai gyakorlatomat német szállodákban töltöttem. Viszont olyan erős volt a honvágy, hogy hazajöttem és a (akkori nevén) Budapesti Gazdasági Főiskolán szereztem diplomát. Szakmai gyakorlatom alatt ismerkedtem meg a Mercure Budapest Koronával, ami így utólag nézve megpecsételte a sorsom.

Nagy Juliskának, a hotel akkori HR-vezetőjének a bátorítására kipróbáltam a front office területet, a többi már „jött magától". A kollégák közül mindenképpen kiemelném Palotai Csabát, az ibis Styles Budapest Airport igazgatóját, aki jó barátom és egyfajta szakmai mentorom. Mellette lettem front office manager, és rengeteg tapasztalattal gazdagodtam. A Novotel Szeged élére 2021 őszén nevezett ki a cég.

Melyik az a tulajdonságod, amelyiknek a legnagyobb hasznát veszed a karrierépítésben?

Nehéz egyet kiemelni, rengeteg képesség és készség kell ahhoz, hogy valaki jó vezetővé váljon. Biztos, hogy ilyen az ambíció és a kitartás, de ilyen a szakmai alázat is, illetve az érzelmi intelligencia. Általában hamar megtalálom a közös hangot mindenkivel. Talán előnyömre válik az is, hogy nem félek kilépni a komfortzónámból.Úgy gondolom, mindenki kap pofonokat az életében, a magánéletben ugyanúgy, mint a munkában. A kérdés mindig az, hogy erre hogyan reagálunk, mit lépünk.

Niedermüller Gábort, a Novotel Szeged igazgatója

Fotó: Novotel Szeged

Vezetőként milyen értékekben hiszel?

Szerintem mindennek az alapja a jó csapat, és az egyik leglényegesebb tényező a dolgozói elégedettség. Fontos, hogy a kollégák szeressenek bejárni, jó hangulatban végezzék a munkájukat. Ebből szinte egyenesen következik a magas vendégelégedettség, de válasz a munkaerőgondokra is. Mikor ezen a téren lépéseket tettem – részben a bérkorrekciónak is köszönhetően persze –, hamar híre ment, hogy a Novotel Szeged egy jó munkahely. Ez nemcsak a jelentkezők mennyiségében, hanem a minőségében is azonnal meglátszott.

Mindenképpen szeretném kiemelni, hogy ez a díj is közös siker. Kiváló a szakembergárda a szállodában, van olyan kolléga, aki már akkor itt dolgozott, amikor én megszülettem. Nagyon jólesett és hatalmas segítség is volt, hogy érkezésemkor mind a tulajdonos, mind a kollégák befogadó, támogató fogadtatásban részesítettek.

A szakmai értékrendhez visszatérve, az energiahatékonyság úgy gondolom, ma már nem megkerülhető, illetve ilyen még a fenntarthatóság is. Büszke vagyok rá, hogy az Accor stratégiájának megfelelően 2022 végére teljes egészében sikerült kivezetni az egyszer használatos műanyag eszközöket a működésből.

Milyen szakmai célok és perspektíva lebeg előtted, ami a mindennapokon átsegít, és amivel a következő generációt motiválni tudod?

Nekik azt szoktam mondani, hogy ha valakiben megvan a kellő kitartás, empátia, szeret emberekkel foglalkozni és másoknak örömöt szerezni, az megtalálja a neki való karrierutat ebben a szakmában.Az Accornál odafigyelnek a kollégákra, segítik a szakmai kiteljesedést, tréningekkel, mentorprogramokkal fejlesztik az alkalmazottak tudását, jól definiált karrierutakkal lehet találkozni. Én magam is sokat köszönhetek a cégnek, amiért hálás vagyok.

Ami a személyes karriercéljaimat illeti, rövid távon igazgatóként bőven van még mit tanulnom. Ha majd úgy érzem, az itteni küldetésemnek eleget tettem, szeretnék visszamenni Budapestre, hogy új házakat ismerjek meg és igazgatóként is bizonyíthassak azon a piacon. A visszaköltözés melletti nyomós érv az is, hogy ott él a menyasszonyom, Norina.

Hosszú távon a legnagyobb álmom egy saját vállalkozás a vendéglátás, idegenforgalom területén, akár egy saját szálláshely vagy étterem megnyitása, amelyet fokozatosan lehet továbbfejleszteni.

Nézze meg Niedermüller Gábor bemutatkozó kisfilmjét is, amivel a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által adományozott Év Fiatal Szállodása címre pályázott.