Év Utazója: Budapest mnden szemszögből

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 12. 13:26

Utolsó állomásához érkezett az Év Utazója, aki a fővárosban fejezte be a kalandozást. Az MT Zrt. összefoglalója az alábbiakban olvasható.

Lánchíd, Parlament, Budai Vár? Hát persze! De Juci megmutatta, hogy a várost nézni nemcsak a busz ablakán kitekintve és az idegenvezető esernyője mögött bandukolva lehet.

Budapest alulnézetből, avagy honnan is kapta Kőbánya a nevét? A kis csapat az első napon Budapest tizedik kerületében egy föld alatti labirintusba indult, amelynek víz alatt fekvő területein Juci alámerült a mélységbe. Ez a közel húsz hektáros középkori pincerendszer a kőbányászat eredményeképpen jött létre, s a kitermelt kövek alkotják például a Lánchidat, az Országházat, a Magyar Tudományos Akadémiát. A bánya közelében kiépült negyed így kapta a nevét. Ez a föld alatti világ a XIX. században élte fénykorát, de még a második világháború idején is használták. A letűnt korok emlékeit őrző birodalom egy része ma már víz alatt áll. A sötét tárnákban búvárkodva Juci is láthatta az odalent heverő tárgyi emlékek összevisszaságát. A nem mindennapi túrához profi nehézbúvár felszerelésre van szükség, több tíz méter mélységre is ereszkedhet a búvár. A víz mindössze 10, a levegő pedig 13 fokos. Aki mindezzel megbirkózik, annak feledhetetlen élményekben lesz része.

Búvárruhából szörfdeszkára: immár nappali fényben, de a sodrással küszködve tette Juci ismét próbára állóképességét. Zsigó Fanni társaságában az Aquaworld vízi birodalom szörfmedencéjét tesztelték. A sikeres wakeboardos kalandoknak köszönhetően persze itt sem vallott szégyent utazónk. A „vizes nap” utolsó állomása a Széchenyi Fürdő volt, ahol kissé lassúbb tempóra váltva sakkoztak a meleg vízben, majd profi masszőrök segítségével lazultak el. Köztudott, hogy a vízben az ember megéhezik: Michelin-csillagos éttermeink egyikében, a Borkonyhában a lányok örömmel fogadták a válogatott ínyencfalatokat.

Hogyan is kell Juci módra várost nézni? Aki az Év Utazója kalandjait szeretné átélni, annak kötelező a tuk-tuk, a Sikló és a vízi limuzin! Ázsiai kaland a magyar fővárosban? Már ez is lehetséges. Juci és Fanni zenét hallgatva szabadon suhantak a Duna-parton, hogy eljussanak a Budavári Sikló végállomásáig. A kis, fürge járművek könnyebben mozognak a városi forgalomban, s akár tematikus túrákra is igénybe vehetők. Alulnézet után felülnézet: a Siklóban ismét új szemszögből látszott a főváros. A Halászbástyán és a Mátyás-templomon kívül számos más érdekességet rejt a Budai Várnegyed. Az Imagine Budapest csapata a múltbeli Várba, a jasszok és hintáslegények világába kalauzolta el Jucit. A rendhagyó városnézésen érdekes régi bűncselekmények helyszíneit járták be. Hogy kik azok a jasszok? Juci blogján mindenki elolvashatja.

A menők motorcsónakból nézik meg a Parlamentet! A Dunarama vízi limuzinon akár pezsgőt kortyolva, rockzenével kísérve, s olykor száguldva is lehet várost nézni. Juci és Fanni így is tett. A vacsoráért azonban meg kellett dolgozni: a Chef Parade főzőiskolában kis segítséggel Juci olaszos hangulatú menüt tálalt a stábnak. A vacsora után a bulinegyedbe vették az irányt, hiszen egy extrém utazónak a romkocsmákat is szemrevételeznie kell!

A csütörtök a játék és a kultúra jegyében telt. Az extrém élmények közül nem maradhatott ki az új őrület, a szabadulós játék sem. A Trap Factoryban összesen hatféle, tematikus szoba várja a kalandos kedvűeket, ahonnan egy óra alatt kell furfangos logikai feladatokat megfejtve kiszabadulni. Van köztük börtöncellás, autószerelő műhelyre hasonlító, de akár Mrs. Marple otthonába is betérhetünk egy fárasztó nap után. A Művészetek Palotájában is akad felfedezni való: a világ egyik legnagyobb koncerttermi orgonája itt található. Juci kipróbálhatta a hangszert, noha saját bevallása szerint borzasztó hangokat sikerült előcsalogatnia belőle. A Design Terminál pedig nemcsak arról híres mostantól, hogy itt mutatkozik be a hazai kreatív ipar, hanem arról is, hogy az Év Utazója itt szerette meg a túrógombócot.

Levezetésnek nemcsak Jucit etették meg, hanem a cápákat is. Utazónk persze nézőként volt jelen az etetésen. A majmok etetésében azonban már ő is tevékenyen részt vett, és egy hatalmas boát kapott a nyakába. Természetesen igazit.

Az Év Utazójának kalandjai erre a nyárra véget értek, a Lánchíd tövében búcsúzott nézőitől. Juci azonban nem tűnik el végleg rajongói életéből, hamarosan meglepetés epizóddal jelentkezik!

Mind a tíz hét élményei megtalálhatók a http://evutazoja.hu oldalon! Ha tetszettek a kalandok, tekintse meg újra mindet!

https://www.facebook.com/azevutazoja

http://instagram.com/evutazoja

https://foursquare.com/user/87368239

Extrém programajánlókért, s minden más kikapcsolódási tippért keresse a www.itthon.hu oldalt!