Évente 374 milliárd dollárt költ a világ a két főétkezés közötti falatokra

Forrás: turizmus.com

 2015. január 05. 15:56

A magyarok legnagyobb része - 34 százaléka – a két főétkezés közötti falatozásra elsősorban friss gyümölcsöt választana, utána a csokoládé következik 17, majd a sajt 8 százalékos említéssel. 47, különböző ennivalóból – állapítja meg a Nielsen piackutató intézet globális kutatása.

Ugyanez a sorrend 31 európai ország átlagában is, a napközbeni kisebb étkezések,  angol kifejezéssel snackek fogyasztási szokásait illetően. A főétkezések között a legtöbb magyar azért eszik pár falatot, mert örömet akar szerezni magának. Második leggyakoribb ok, hogy kényeztesse saját magát, harmadik pedig hogy biztosítsa a szükséges tápanyagot. Csak negyedikként következik az éhségérzet megszüntetése.

A felmérés során világszerte 60 országban, köztük Magyarországon több mint 30 ezer internethasználót kérdeztek meg, hogy feltárják a fogyasztói szokásokat

A keresletet elsősorban az íz, valamint az egészség szempontjai diktálják, és a fogyasztók egyiknél sem hajlandók kompromisszumra – állapítja meg a nemzetközi trendekről Susan Dunn, a Nielsen globális szakértői tanácsadó szolgálatának elnökhelyettese. Ami az egészségügyi szempontokat illeti, Magyarországon a válaszadók legnagyobb aránya, - több mint háromnegyed része - arra ügyel, hogy természetes élelmiszert egyen, génmódosítás nélküli összetevőkből, és természetes legyen az ízesítésük.

Világszerte az emberek snackre az utóbbi 12 hónap alatt 374 milliárd USA dollárt költöttek, ami 2 százalékkal több, mint az előző hasonló időszakban - állapítja meg a tanulmány. -. A rágcsálnivalók értékesítése legjobban a fejlődő régiókban növekszik. Leggyorsabban, 6,8 százalékkal, Európában emelkedett a bolti eladás mártásokból, sós és édes krémekből, szószokból, öntetekből és a humuszból. .

Az ágazatban nagy mértékben nő a forgalom a cukrot nem tartalmazó snackekből, amelyek kiválthatnak egy főétkezést. Jelenleg azonban még a hagyományos aprósütemények, kekszek és más édességek teszik ki az eladás nagyobb részét.

Napjaink életstílusa gyakran kényszeríti az embereket gyors étkezésekre, jóllehet, ezek kevésbé egészségesek és sok bennük a kalória. Ez óriási kiaknázatlan lehetőségeket kínál az egyes gyártóknak arra, hogy a snackek piacán növeljék részesedésüket tápláló, könnyen, akár útközben is elfogyasztható falatokkal. A jövő az élvezhető és egészséges falatoké lesz.