Évről évre nő a szállodai forgalom karácsonykor

Forrás: turizmus.com

 2019. december 18. 10:51

30 százalékkal nő a közvetített forgalom karácsonykor a Szallas.hu adatai szerint, és 24 százalékkal nő a foglalások száma tavalyhoz képest. Az átlagos foglalási érték 97 ezer forint, Hajdúszoboszló, Hévíz és Gyula mellett Zalakaros, Eger és Szeged a legcsábítóbb úti célok.

Bár a karácsonyt hagyományosan otthon töltjük családi körben, évről évre nő a vendégforgalom ilyenkor a szálláshelyeken. Itthon 2016-ról 2017-re 120 százalékkal, míg 2017-ről 2018-ra 85 százalékkal nőtt a közvetített forgalom a december 22. és 26. közötti időszakban – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu Csoport vezérigazgatója. A foglalási adatok szerint idén ez további 30 százalékkal gyarapszik.

Évről évre nő a vendégforgalom karácsonykor a szálláshelyeken

Fotó: Szallas.hu

Nemcsak az ár, a foglalások száma is magasabb

Annak ellenére, hogy ilyenkor a szállásadók gyakran másfélszeres vagy akár két és félszeres árral dolgoznak, a foglalások darabszáma 24 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. Romániában is egyre többen választják a szállásadók nyújtotta kényelmet az ünnepekre. 2017-ről 2018-ra két és félszeresére nőtt a foglalások száma, most újabb 22 százalékkal gyarapodik – ismertette a cégcsoport román tagjának, a Travelminit International SRL eredményeit a vezérigazgató.

 

Vezetnek az apartmanok

A legtöbben az apartmanok (27%), vendégházak (19%) és panziók (18%) közül választanak, de fokozott az érdeklődés a három- (17%) és négycsillagos (14%) hotelek iránt is. Az átlagos foglalási érték 53 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva, idén 97 ezer forintot kóstál.A legtöbben (36%) 50 ezer forint alatt költenek szálláshelyükre, a vendégek kevesebb mint harmada szán 50-100 ezer forintot a karácsonyi kikapcsolódásra. Jóval kisebb tábort alkotnak (17%), akik 100-150 ezer forintot is befektetnek az ünnepi feltöltődésre, 8 százaléknak ez viszont 200 ezer forintot is megér.

Mindössze a foglalások 10 százaléka 200 ezer forint feletti. Vannak kirívó esetek is, például a legnagyobb összegű foglalás 1 millió 250 ezer forint értékű és Hévízre szól, a legolcsóbb foglalás pedig 5000 forint, Parádon.

A legtöbb szállásadó mindent megtesz azért, hogy megteremtse a karácsonyi hangulatot

Fotó: Szallas.hu

Hajdúszoboszló, Hévíz és Gyula az élen

Megyéink közül Heves (12%), Zala (11,9%) és Pest (10,8%) részesülnek legnagyobb arányban a forgalomból. A legnépszerűbb úti célok a karácsonyt otthonuktól távol töltők körében Hajdúszoboszló, Hévíz, Gyula, Zalakaros és Eger.  A toplistára még Szeged, Budapest, Siófok, Harkány és Miskolctapolca kerültek fel.

A statisztikák szerint 3 hónappal előre érdemes tervezni és cselekedni, ugyanis ilyenkor már a legtöbb szállásadónál szinte teljes a kapacitások kihasználtsága. A legtelítettebb nap december 26-a, csütörtök lesz. A foglalások harmada 3 éjszakára, másik harmada 2 éjszakára, 15 százalékuk 4 éjszakára, tízből egy pedig egy éjszakára szól.

A legnépszerűbb belföldi úti célok a magyarok körében karácsonykor:

1. Hajdúszoboszló
2. Hévíz
3. Gyula
4. Zalakaros
5. Eger
6. Szeged
7. Budapest
8. Siófok
9. Harkány
10. Miskolctapolca

A legnépszerűbb külföldi úti célok a magyarok körében karácsonykor:

1. Zakopane (Lengyelország)
2. St Michael im Lungau (Ausztria)
3. Székelyudvarhely (Románia)
4. Heiligenblut am Großglockner (Ausztria)
5. Sankt Georgen am Kreischberg (Ausztria)
6. Nová Lesná (Szlovákia)
7. Ružomberok (Szlovákia)
8. Prága (Csehország)
9. Szováta (Románia)
10. Ždiar (Szlovákia)

Forrás: Szallas.hu