Ezek a legtöbb akadálymentes szállodával rendelkező országok

Forrás: turizmus.com

 2015. március 26. 16:33

Az Agoda.com szállásfoglalási weboldal legújabb, "TravelSmarts" nevet viselő kutatásában kiderítette, hogy az Egyesült Államokban van a legtöbb olyan szálloda, amely megkönnyíti a fogyatékossággal élő vendégek életét.

A felmérést az Agoda.com több mint 600 000 hotelt tartalmazó adatbázisát megvizsgálva készítették a cég szakemberei. Az USA nagy fölénnyel került az élre: az országban működő – és az Agoda rendszerében nyilvántartott – szállodák 77 százaléka rendelkezik valamilyen akadálymentesítő szolgáltatással.* A második helyre holtversenyben hárman is befutottak – az Egyesült Arab Emírségek, Írország és Portugália szállodái. Ezekben az országokban a szállodák 55 százaléka kínál pihenési lehetőséget fogyatékossággal élő vendégek számára.

Top 10 ország, amelyben az akadálymentesített szállodák aránya a legmagasabb

Amerikai egyesült Államok                         77%

Egyesült Arab Emírségek                      55%

Írország                                                 55%

Portugália                                             55%

Új-Zéland                                              54%

Mauritius                                              53%

Olaszország                                          52%

Norvégia                                               52%

Puerto Rico                                          51%

Izrael                                                     49%

Magyarországon az akadálymentesített szálláshelyek aránya 25%.

"Nagyon jó látni, hogy egy egyre több szállodában gondolnak az akadálymentesítésre, mivel mi az Agoda.com-nál hiszünk abban, hogy az akadálymentes utazás mindenki számára elérhetőnek kell lennie" - mondta John Brown, a cég operatív igazgatója.

Sok tényező befolyásolja, hogy egy szálloda akadálymentessé válik-e vagy sem. Ezek közül fontos megemlíteni a helyi törvényeket, szabályozásokat, az adott szálloda által megcélzott vendégkört, de a hotelek épületének kora is fontos tényező lehet bizonyos esetekben. A Egyesült Arab Emírségekben például tíz éve kezdtek megaépítkezésekbe az ingatlanfejlesztők, a szállodák viszonylag újak, ezért a modern elvárásoknak megfelelően viszonylag sok az akadálymentesített épület. A fővárosban, Abu Dhabiban a szállodák 90 százaléka így épült fel.

A fontos vallási zarándokútvonalak mentén is több az akadálymentesített hotel. A spanyolországi Fatimában vagy éppen Lourdes-ban, Franciaországban a szállodák 60 százaléka rendelkezik olyan szolgáltatással, amely a fogyatékkal élők kényelmét segíti elő.

Ázsiából viszont egy szálloda sem került be a top 10-be. A kontinens országai közül Szingapúr végzett a legjobb helyen, de még így is csak a 18. lett – a városállamban a szállodák 40 százaléka rendelkezik valamilyen akadálymentesítő szolgáltatással, funkcióval. Más ázsiai országok viszont nem állnak ilyen jól: a lista tíz utolsó helyezettéből öt ezen a kontinensen található.

Országok, ahol a legalacsonyabb az akadálymentesített szállodák aránya

Uruguay                                10%

Vietnám                                9%

Nepál                                     8%

Thaiföld                                 8%

Azerbajdzsán                       8%

Kambodzsa                           8%

Bolívia                                   8%

Grúzia                                    8%

Montenegró                          7%

Laosz                                     1%

*A kutatásba azok az országok kerültek, amelyeknek legalább 100 darab szállodája szerepel az Agoda rendszerében. Az adatokat a szállodák maguk szolgáltatták.