Ezek a turisztikai cégek is pályáznak az állami rezsitámogatásra

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. március 22. 14:05

Az energetikai fejlesztések nem tudják ellensúlyozni az energiaár drasztikus növekedését, így a turisztikai vállalkozások számára egyenesen életmentő lehet a rezsitámogatás. Körkérdésünkben az energiahatékonysággal kapcsolatos további beruházásaikra is rákérdeztünk több szolgáltatónál.

Ahogy arról már többször beszámoltunk, az év elején a szálláshely-vendéglátás ágazat kis- és közepes vállalkozásai számára is megnyíltak a mintegy 70 milliárd forint keretösszegű KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022–2023 forrásai. A hazai szállodaláncok után ezúttal egyedi szálláshelyeket és egy vidéki éttermet kérdeztünk a programmal kapcsolatos tapasztalataikról.

 

Villamosenergia-termelési kapacitását bővítené a Velence Resort & SPA

Az elmúlt évben két komoly energetikai beruházást hajtott végre a Velence Resort & SPA. A szálloda főépületét és a fürdőt érintő munkálatok során részben vagy teljesen levegő-víz, illetve víz-víz hőszivattyúval váltották ki a gázkazánokat, napelemeket telepítettek, a teljes világítást LED-re cserélték, nagy hőszigetelő képességű nyílászárókra váltottak. Mindkét fejlesztést korábbi energetikai pályázatok keretében valósították meg.

Nagyrészt ezeknek köszönhető, hogy a rezsinövekményük nem lesz jelentős mértékű. „A realizált gázárunk ugyan több, mint duplája a korábbi évinek, ugyanakkor a gázfogyasztásunk jelentősen, nagyságrendileg a felére csökkent. A villamosenergia kapcsán pedig még 2021-ben kétéves szerződést kötöttünk, így 2023-ra egyelőre nem jelentkezik fajlagos többletköltség" – mondta lapunknak Bársony Péter igazgató.

Az elmúlt évben két komoly energetikai beruházást hajtott végre a Velence Resort & SPA

Fotó: Velence Resort & SPA

A fent említettek miatt ugyan kis eredményt várnak tőle, mégis részt vesznek a kkv-k energetikai támogatási programjában, a konstrukció keretében kínált önrészkiegészítő támogatást ugyanis szeretnék igénybe venni. A regisztráció folyamata nem volt bonyolult számukra, a rendkívül részletes adatszolgáltatás miatt viszont időigényesnek bizonyult. A visszakapott összeget a működés többletének finanszírozására, a finanszírozási támogatást pedig további napelem-beruházásra, a jelenleg 260 kwp-os energiatermelő kapacitásaik bővítésére kívánják fordítani.

 

Kedvezményes hitelfelvételben gondolkodik az Airport Hotel Stáció

A megnyitása óta hőszivattyút alkalmaz, így csak a villamosenergia árától függ a vecsési Airport Hotel Stáció, az energiaár-drágulás hatását azonban így sem tudták kivédeni. 1kw áram 2021-ben 20,55 forintba, 2022-ben 51,30 forintba került számukra, 2023-ban pedig 159 forintot fizetnek érte, közben a szolgáltatási díj két év alatt nyolcszorosára, a hálózati díj pedig két és félszeresére emelkedett – tudtuk meg Fancsali Gábor szállodaigazgatótól.

Szállodájukban a tavalyi év második félévében 20 kisebb-nagyobb energiahatékonysági projektet vittek véghez: egyszerűsítették és LED-esítették a világítást, a korábbinál energiahatékonyabb keringtető szivattyúkat telepítettek, a medencét lefedték, a pezsgőfürdőt hőszivattyús medencefűtéssel látták el, a konyhai bojlert hőszivattyúsra cserélték, ésszerűsítették a szerverek használatát. Mindezekkel az intézkedésekkel az energiafelhasználásukat 15 százalékkal csökkentették.

Napelemparkjuk kétlépcsős fejlesztésére – fél éves várakozás után – végre megkapták az engedélyt, megvalósulásával újabb 10-10 százalékot fognak tudni spórolni.

A rezsitámogatási pályázatra való regisztrálás számukra is könnyen ment, egyedül a program új platformra helyezése okozott némi bonyodalmat. A visszatérítést az év első három hónapjára egy összegben fogják igényelni, a márciusi számlák beérkezése után.

„Az eddigi, tűzoltó-jelleggel végrehajtott fejlesztéseknél fontos szempont volt a gyorsaság, ezért saját tőkéből valósítottuk meg ezeket. Elképzelhető, hogy a további lépéseknél igénybe vesszük a programban biztosított kedvezményes hitellehetőséget" – nyilatkozta a szakember.

 

Nagy segítség az operatív üzemeltetéshez a Hotel Margarétában

2023 januárjára a Hotel Margaréta 1 kw-ra eső áramköltsége több mint 11-szeresére nőtt az előző év azonos időszakához képest, gázköltségük a fenti időszaki összehasonlításban a háromszorosa lett.

„A feltételeknek megfelelünk, így nem kérdés, hogy kérni fogjuk a támogatást, mely mérsékelni tudja a rendkívül magas energiaárak okozta veszteséget" – tájékoztatta szerkesztőségünket Forsthoffer Ágnes ügyvezető.

Véleményük szerint az igénylés menete nem bonyolult, a pályázati kitöltő felület jól érthető, kezelése világos, nem szükséges hozzá pályázatíró segítsége. Merültek fel konkrét kérdéseik a kitöltéssel kapcsolatban, de az ügyfélszolgálat gyorsan megválaszolta azokat.

Az energiaköltség-támogatás az elképesztő mértékű energiaárak okozta veszteséget csökkenti, azt a rezsiköltség mérsékléseként fogják fel.

„Számunkra mindig fontos volt az energiahatékonyság, ezért szállodánknál már jóval a pályázat kiírása előtt megvalósultak az erre irányuló, nagyobb fejlesztések. Így csak kisebb beruházásokban tudunk gondolkodni a vállalás teljesítése érdekében" – tudtuk meg. A Széchenyi Beruházási Hitel felvételét egyelőre nem tervezik.

 

A "túlélésre" fordítja a támogatást a Kistücsök

A 2022 januárjában fizetett 445.000 forinttal szemben idén januárban 2.843.000 forintot számláztak a gázért a balatonszemesi Kistücsök Étteremnek, az áramszámlájuk 1.860.000 forintról 5.630.000 forintra nőtt az idei év első hónapjában.

„Mindenképpen szükségünk van a támogatásra, ilyen mértékű energiaár-emelkedést nem lehet a téli hónapokban kitermelni" – emelte ki Csapody Balázs tulajdonos. A regisztrációt és a benyújtás folyamatát egyszerűnek találták, s bár hiánypótlásra kérték őket, bíznak benne, hogy a folytatás, az ügyintézés és az elszámolás ugyanilyen gördülékeny lesz.

„A rezsitámogatást a túlélésünkre kell fordítani, ebből nem tudunk félretenni beruházásra, arra más forrásokat kell találnunk és igénybe vennünk" – nyilatkozta. A tervek elkészültek, már csak a megvalósításra várnak. A gázdíj csökkentése nagyságrendileg 20 millió forintos beruházást igényel náluk. Az áramdíj jelentős csökkentéséhez ennél nagyságrendileg nagyobb volumenű projektet kellene megvalósítaniuk, amit a jelenlegi helyzetben nem látnak reálisnak.