A kertünkben növő gaz lehet a jövő egyik szuperfoodja

Forrás: turizmus.com

 2023. július 18. 18:26

Vannak olyan őshonos vagy már itthon is könnyen termeszthető alapanyagok, amik a jövőben nagyobb hangsúlyt kaphatnak majd a táplálkozásunkban. Ezeket a terményeket mutatja be a Felelős Gasztrohős legújabb kampánya.

Ezek az alapanyagok szélsőséges időjárási körülmények között is jól termeszthetőek otthon, beltartalmi értékük is kedvező és termesztésükkel, fogyasztásukkal a biológiai sokféleséget is növelhető – olvasható az MMOnline oldalán.

Az alapítvány szakértőkkel (mezőgazdászok, biogazdák, ökológiai kutatók és dietetikusok) való egyeztetés után egy hét terményből álló listát állított össze. Így a jövő szuperfoodjai közé tartozhat majd a cirok, a kender, a homoktövis, a porcsin, a csicseriborsó, az édesburgonya és a köles.

A jövő egyik szuperfoodja a csicseriborsó

Fotó: 123rf.com

 

Ha elsőre inkább nem otthon kísérleteznénk ezekkel az alapanyagokkal, a Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező éttermekben, kávézókban és cukrászdákban bele is kóstolhatunk a jövő ízeibe.

Budapesten a Herbarban csicseriborsós, a Fourbitesnál csicseriborsós és édesburgonyás, a The Planteenben és a KIOSK-ban köleses és csicseriborsós, a La Mimosában és a Leoban homoktövises, a zebegényi Natura Hill naponta változó menüjében esetenként porcsinnal, kölessel és csicseriborsóval készült étellel is találkozhatunk.

A sornak még nincs vége, a miskolci Süt a nap vegán bisztróban ciroklisztből készült péksüteménnyel, csicseriborsóból, édesburgonyából készült és kenderes fűszersóval ízesített fogásokat kóstolhatunk, a székesfehérvári Hatpöttyös étterem napi menüjében is felbukkannak a kampányban szereplő alapanyagok, a kétheli Lokal47 pisztrángot párosít homoktövissel, a pécsi Reggeliben pedig környékbeli csicseriborsóból és tökmagból készül a humusz.

Az egy hónapos kampány július 13-án indult, a receptekért, információkért, ötletekért érdemes követni a Felelős Gasztrohős Alapítvány közösségi oldalait.