Ezek a Külügy borai

Forrás: MTI

 2017. március 29. 17:33

Bemutatták a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 2017-es borválogatását, az idén a magyar borokat 26 pincészet 26 fajta bora képviseli majd a világban, 142 magyar külképviseleten.

Szabó László, a KKM parlamenti államtitkára a borválogatást bemutató sajtótájékoztatón elmondta: az idei a tizenhatodik külügyi borválogatás, amelyen keresztül a magyar külképviseletek közreműködésével mutatkozhat be a magyar borok legjava a világban.

Kiemelte, hogy a magyar borok központi promóciója elkezdődött a Magyar Turisztikai Ügynökség bor- és gasztomarketing tevékenysége nyomán, ebben a munkában a KKM hatékonyan segítséget kíván nyújtani, annak érdelében, hogy a magyar borok a magyar országimázs javítását szolgálják.


Az államtikár szerint külön is hasznos az, hogy a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelt figyelmet fordít a furmintra, ez ugyanis olyan borfajta, amely méltó képviselője lehet a magyar boroknak. Ezért a mostani külügyi borválogatásban is 12 furmint, vagy furmintalapú házasítás található. A magyar bor is, mint a magyar diplomata az országot képviseli, ezért kell ezen a területen a legjobb minőségre törekedni  - fogalmazott.

Tavaly a magyar borexport mintegy 88 millió eurót (mintegy 26-27 milliárd forintot) tett ki, 6 százalékkal haladta meg az előző évit - ismertette Szabó László.