Ezek lettek az Országház idei borai

Forrás: MTI

 2020. október 02. 15:52

Tizennyolc magyar borvidék 103 borászatának tételei indultak idén Az Országház Bora 2020 borkiválasztás elismeréseiért, amelyeket pénteken adtak át a nyertes borászatok képviselőinek az Országház épületében.

A Kállay Miklós, a Szent István Egyetem professzor emeritusa, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke által vezetett szakmai zsűri negyedik alkalommal választotta ki – ezúttal 231 benevezett tétel közül – azokat a borokat, amelyek Az Országház bora 2020 elismerő címet viselhetik egy újabb válogatással gazdagítva az Országgyűlés reprezentációs célú borkínálatát – közölte az Országgyűlés sajtóosztálya.

A megmérettetésen ezúttal is elsősorban a Kárpát-medencében őshonos vagy már régen meghonosodott szőlőfajták és tradicionális házasítások, borstílusok kaptak szerepet. A pincék kilenc kategóriába nevezhettek versenyborokat, idén először rozékat is.

A borkiválasztás első helyezett tételei olaszrizling kategóriában a csopaki Petrányi Pince 2017-es Olaszrizling Birtokválogatása, furmint kategóriában a mádi MAD Wine 2017-es MAD Furmint Selection tokaji száraz bora, egyéb fehérbor kategóriában pedig a káptalantóti Istvándy Pincészet 2019-es Kékderű Badacsonyi Kéknyelűje.

Az újonnan bevezetett rozé kategória első győztese a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Kékfrankos roséja lett.

Csoportkép a kategóriagyőztesekkel (balról jobbra): Koch Csaba borász, Béres József Károly, a Béres Szőlőbirtok és Pincészet elnöke, Heimann Zoltán borász, Gálné Dignisz Éva, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet ügyvezetője, Németh János borász, Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke, Kovács Károly, a MAD Wine borászat tulajdonosa, Istvándy Gergely borász, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, Romsics László, a Csányi Pincészet vezérigazgatója és Thummerer Tamás, a Thummerer Pincészet szőlészeti vezetője

Fotó: MTI / Kovács Tamás

A vörös borok közül a kékfrankos kategóriát a villányi Csányi Pincészet 2017-es Teleki Selection – Villányi Kékfrankosa, a bikavér kategóriát a noszvaji Thummerer Pincészet 2016-os Egri Bikavér Superiorja, a kadarka kategóriát a szekszárdi Németh János Pincészet 2018-as Szekszárdi Kadarkája, a cabernet franc kategóriát pedig a nagyharsányi Koch Csaba Vin Art Pincészet 2017-es Villányi Franc-ja nyerte meg.

A tokaji aszúk közül az erdőbényei Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2016-os 6 puttonyos Tokaji Aszúja viselheti Az Országház Bora 2020 címet.