Ezek most a legjobb balatoni borok

Forrás: turizmus.com

 2024. június 14. 14:03

Balatoni kerti parti, családi grillezés, romantikus pezsgőzés a parton? Aki bizonytalan, hogy milyen bort válasszon a finom falatok mellé, ha a XXI. Balatoni Borok Versenyének nyertesei közül vesz le a polcról vagy rendel az étteremben, nem érheti csalódás.

A Balatoni Borrégió legnagyobb borversenyén, a XXI. Balatoni Borok Versenyén több mint kétszáz balatoni borból választotta ki a szakmai zsűri a legjobbakat. A hat balatoni borrégióból 41 termelő 204 bort hozott, 139 fehér, 33 vörös, 17 rozé, 10 pezsgő és 5 gyöngyöző bor versenyzett a megmérettetésen. A bírálók névsorát a régió borászai mellett neves szakírók, borakadémikusok gazdagították.

A Dél-Balatoni borrégió nemcsak roséban és vörösben volt erős, itt készült a legjobb pezsgő is, a badacsonyi régió adta a nyertes desszertbort, míg a győztes fehéret a Balaton-felvidéki régióból nevezték.

A XXI. Balatoni Borok Versenyének díjátadója

Fotó: Balatoni Szövetség Facebook-oldala

A Balatoni Borrégió legjobb borai 2024-ben:

  • Legjobb fehérbor: Veszprémi Érseki Pincészet, Mandorla Sauvignon Blanc 2023
  • Legjobb vörösbor: Androsics Birtok, Merlot 2021
  • Legjobb rozé: Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Mentőöv Kékfrankos rozé 2023
  • Legjobb pezsgő: Garamvári Szőlőbirtok, Garamvári Lellei Furmint Brut 2019
  • Legjobb desszertbor: Varga Pincészet, Aranymetszés töppedt szürkebarát 2013

 

A bírálóbizottság elnökének különdíját a Borbély Családi Pincészet Karós Badacsonyi Olaszrizling limited selection 2021 bora nyerte. A Balaton Fejlesztési Tanács különdíját a Veszprémi Pince Balatonbora kapta. A Balatoni Borrégió Tanácsának különdíja egy rezisztens szőlőfajtából készült bor lett, a Rádpuszta Szőlőbirtok Hibernál 2023. A társadalmi zsűri különdíjasa Varga János Merlot 2021 bora lett. A Szervin Kft. 50 000 forint értékű különdíját a Garamvári Szőlőbirtok Cserszegi Fűszeres 2023 vihette haza, mint a versenyen a legtöbb pontszámot elérőt bor.

A bírálatra a Balatoni Szövetség szervezésében, a Balatonboglári Borvidék Borvidéki Tanácsa szakmai segítségével került sor május 23-án Balatonlellén, a rádpusztai Gasztro- és Élménybirtokon.


A "nem nyári Balaton" kínálatában az egyik legfontosabb elem a bor, a szüreti mulatságok és az ezekhez kapcsolódó gasztronómia események. Az elkötelezett termelőknek hála, a balatoni vendéglátóhelyek minőségi balatoni borokat kínálhatnak – méltatta a választékot Princzinger Péter, a VisitBalaton365 ügyvezetője.