Fából készítenek szeszes italt Japánban

Forrás: turizmus.com

 2018. május 03. 09:54

Faanyagból készítenek emberi fogyasztásra alkalmas alkoholt japán kutatók, akik egy speciális módszerrel állítják elő a különleges italt.

A japán erdészeti kutatóközpont szakemberei szerint a fakéreg-alapú ital olyan "fás" jellegzetességekkel bír, amelyek a fahordóban érlelt alkoholos italokat idézik. A kutatók által kifejlesztett módszer lényege, hogy krémes állagúvá zúzzák a faanyagot, majd élesztőt és egy enzimet adnak hozzá, hogy beinduljon az erjedés. Mivel a szakemberek nem használnak hőt a folyamat során, ezért meg tudják őrizni a különböző fák egyedi ízét.

Ez idáig cédrusfából, nyírfából és cseresznyefából állítottak elő szeszesitalt. A cédrus esetében négy kilogrammnyi faanyag felhasználásával 3,8 liter folyadékot nyernek, amelynek alkoholtartama nagyjából 15 százalék, hasonlóan a japánok ősi alkoholos italához, a szakéhoz.

Cseresznyefa, mint alapanyag

Fotó: turizmus.com

Az intézmény reményei szerint a faalapú alkohol három éven belül a boltok polcaira kerülhet. "Japánban rengeteg a fa szerte az országban és azt reméljük, hogy az emberek megízlelhetik az egyes régiókra jellemző fákból készült alkoholos italokat" - mondta Magara Kengo, az intézet egyik munkatársa.