Falusi ízek és élmények pecsétgyűjtéssel

 2014. március 10. 17:55

Több országos kampánnyal szeretné népszerűsíteni a vidéki életet, hagyományokat és a helyi termékeket 2014-ben a Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete. A Falusi Íz-lelő Túra pecsétgyűjtő akciót az Utazás kiállításon indították útjára.

A falusi vendégasztal szolgáltató magánszemélyeket és kistermelőket összefogó egyesület elsődleges célja az érdekképviselet mellett a házi ételkészítés hagyományainak és ízeinek bemutatása, a vidéki tájkonyha jellegzetességeinek megőrzése, valamint a helyben termelt alapanyagokból készült élelmiszerek és étkezéssel egybekötött gasztronómia programok értékesítése a turistáknak, látogatóknak a falusi porta, gazdaság helyszínén.


A Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete (FVSZE) az Utazás kiállításon indította el az egész éven át tartó Falusi Íz-lelő Túra elnevezésű pecsétgyűjtő akcióját, amely könnyed, szórakoztató, hagyományokon alapuló programokra invitálja a belföldi lakosságot – tájékoztatott Gergely Mária, a szervezet elnöke. Gyarapodhat a pecsétek száma a füzetben ajánlott szolgáltatóknál elköltött ízletes ebéd vagy vacsora során, egy-egy tájház érintésével, valamelyik Vidékjáró tematikus nap útba ejtésével vagy vidéki gasztronómiai fesztivál felkeresésével.

A kirándulásra csábító helyszínek változatosak, de mindegyik érdekes és szép tájra vezet, sokszor rejtett értékeket bemutatva. Aki az év során 10 pecsét összegyűjt, értékes ajándékot nyerhet. A pecsétgyűjtő füzet lelőhelyeinek listája elérhető az egyesület www.fvsze.com című honlapján.

A Vidékjáró mozgalom keretében az FVSZE szakmai koordinálásával kerül megrendezésre június 14–15-én a Népi Íz Őrző Napok és Tájjellegű Ételetek Kóstolója, amelynek központi helyszíne a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumban lesz.