Fapados légitársaságról szóló dokurealityt indít ősszel a közmédia

Forrás: MTI

 2014. augusztus 25. 17:19

Egy légitársaság mindennapjait mutatja be a közmédia új televíziós műsora, a Fapad. Az októberben induló, Litkai Gergely és Vinnai András által írt vígjátéksorozatot Zomborácz Virág, Fazakas Péter és László Péter rendezi.

A 26 perces epizódokból álló, dokumentarista stílusban készülő 24 részes széria szeptember 15-ig forog, majd októbertől várhatóan az M1 műsorán lesz látható - hangzott el a produkcióról tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

Helmeczy Dorottya, a produkció line producere elmondta: a sorozat dokumentarista stílusú lesz, de hagyományos színészi játékra és forgatókönyvírásra épül. A forgatás június 15-én kezdődött zömmel eredeti helyszíneken, így Ferihegyen, a szerelőhangárokban, emellett felépítettek egy teljes repülőgépbelsőt egy TU-154-es gép alapján. A történet egy kétes hírű vállalkozó által alapított fapados légitársaság mindennapjait mutatja be, a dokumentarista stílust pedig az teremti meg, hogy egy kábelcsatorna lehetőséget kap arra, hogy a vállalkozás létrehozását megörökítse.

Litkai Gergely az MTI-nek elmondta: az epizódok különálló történeteket mutatnak be, így azok is bekapcsolódhatnak a sorozatba, akik esetleg nem látják valamelyik részt.
A sorozat főszerepét Anger Zsolt játssza, a további szerepekben többek között mások mellett Lengyel Tamás, Janklovics Péter, Vida Péter, Dobó Kata, Rezes Judit, Pindroch Csaba és Haumann Máté tűnik fel.

"A téma két szempontból is hálás: egyrészt a repülés mindig a végletes helyzeteket eredményez, másrészt az áldokumentarista stílus rengeteg lehetőséget ad, hiszen nem tudni, mi igaz és mi nem" - fogalmazott. "Eléggé szatirikus, bevállalós sorozat lesz a Fapad" - ígérte, hozzátéve, hogy a humoros sorozatban olyan kérdések is megjelennek, mint az esélyegyenlőség, a homoszexualitás. A sajtótájékoztatón felbukkant egy kitömött, gipsszel borított sólyom is, de a Litkai Gergely szerint nem a korábban tervezett magyar légitársaságra utaltak vele.
A humorista-forgatókönyvíró megjegyezte, hogy a sorozat és karakterei a mai valóságra épülnek, a légitársaságot alapító Szemlő Róbert például korábban az állatifehérje-feldolgozással foglalkozott. Ez szerintem olyan magyaros - fogalmazott.

 

Kálomista Gábor producer az MTI-nek elmondta, hogy epizódonként 12 millió forintba kerül a Fapad, egyelőre egy évadra szól a szerződésük, de szerinte több, akár négy-öt évadra elegendő muníció van a stábban.