Farsangi fogások a Közétkeztetési Szakácsverseny étlapján

Forrás: turizmus.com

 2021. január 07. 12:06

Publikálták a főszervezők a 2021–2022. évi, nyolcadik Közétkeztetési Szakácsverseny hivatalos kiírását. A feladat ezúttal valamely magyar tájegység hagyományos farsangi ételsorának elkészítése lesz, melyhez kötelező alapanyagként a sütőtököt is fel kell használniuk a versenyzőknek.

Jelentős szakmai támogatottság és összefogás mellett, immár nyolcadik alkalommal valósul meg a Közétkeztetési Szakácsverseny a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös szervezésében. A megmérettetésére március 19-ig jelentkezhetnek az innovatív szellemiségű csapatok.

A többfordulós verseny fővédnöki tisztségét – hasonlóan a korábbi évekhez – Nagy István agrárminiszter, Tuzson Bence kormányzati államtitkár és Oravecz Márton, a Nébih elnöke töltik be. A programot szakmai védnökként segíti Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke és Zoltai Anna, az Élelmiszerhigiénikus Társaság alelnöke.

Sütőtök

A verseny kötelező alapanyaga a sütőtök

Fotó: 123rf.com

A verseny témája valamely magyar tájegység hagyományos farsangi ételsorának elkészítése.

A szervezők az ország minden részéből várják azon 3+1 fős csapatok nevezését, akik – a versenykiírásban megadott, összetett szempontrendszer alapján – vállalják egy felnőtteknek szánt, komplettált 3 fogásos ebéd megtervezését, elkészítését és tálalását. A menü nettó nyersanyagköltsége adagonként legfeljebb 650 forint lehet.

A résztvevőknek, az évszakhoz köthető szokások, hagyományos ízek megőrzése mellett, törekedniük kell az ételek modernizálására, az étkezési kultúra fejlesztésére, valamint a hazai, friss alapanyagok népszerűsítésére. A közétkeztetés korszerűsítését előmozdító ötleteik megvalósításához a versenyt támogató szervezetek által delegált, elismert szakmai mentorok segítségét vehetik igénybe.

A részvételi feltételek, valamint a nevezési lapok elérhetőek a szervező és támogató szervezetek weblapján.