Egy asztalnál a Károlyi grófékkal: száz év családi receptjeiből készült szakácskönyv

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. november 20. 11:22

A dobostorta titkos családi receptjét vagy az emigrációban sokszor fogyasztott hamis nyúlsült készítését is megismerheti az olvasó abból a különleges szakácskönyvből, amit a napokban mutattak be a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban.

Nagykárolyi gróf Károlyi György felesége, Angelica Károlyi akkor döntött úgy, hogy szakácskönyvbe gyűjti a család mintegy száz éven át kipróbált ételreceptjeit, amikor a koronavírus-járvány miatt ideiglenesen be kellett zárni a fehérvárcsurgói kastélyt. A Hagyományos és új ízek a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban című kötet nemcsak a család legkedvesebb ételeit adja közre, de a több generáción átívelő, elsősorban francia–német–magyar gasztronómiai hagyományokon és a Károlyiak különböző ágainak étkezési szokásain is végigkalauzol.

A kastély éttermének receptjeivel kiegészített könyvet Angelica Károlyi szerkesztette, az ételeket Varga Gergely készítette el, és tálalta modern köntösben.

A kastély épületében 23 szobás szálloda működik látogató- és rendezvényközponttal, étteremmel

Fotó: turizmus.com / Szerdahelyi Krisztina

A könyv felidézi, hogy a második világháború és annak következményei eltüntették azoknak a zömében francia séfeknek a receptjeit, akik korábban a kastélyban egymást követték. Ilyen volt a híres René Legros, aki közel 15 évig főzött a családnak. Miután kilépett a Károlyiak szolgálatából, Louis Renault autógyáros szakácsa lett, majd a Buckingham-palota konyháját irányította, élete végén pedig többször levezényelt egy-egy díszvacsorát De Gaulle tábornok elnöksége alatt az Élysée-palotában. Bár szakácskönyvét a Károlyi család magával vitte az emigrációba, a költözések során elveszett, így a kötetbe került receptek főként a családtagok gasztronómiai élményeinek felelevenítésére épülnek. A Piazza–Hunyor ág tartotta életben például a dobostorta, a rigójancsi és a fehér torta kultuszát. A szakácskönyv szerint a Pólya–Hunyor-féle dobostorta receptje a legtöbb cukrászdáét felülmúlja.

A szakácskönyv bemutatóján, balról jobbra: Heim Alexandra, a kötet fotósa, Varga Gergely séf, Angelica Károlyi, valamint hátul az étterem jelenlegi séfje, Pauer Péter

Fotó: turizmus.com/Szerdahelyi Krisztina

A kastély új élete

A könyvbemutató helyszíne a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély volt, amelynek története ugyancsak különleges. Az 19. század közepén klasszicista és eklektikus stílusban épült együttest Károlyi György rendelte meg vidéki rezidenciának. A neoklasszicista épületet Henrich Koch és Ybl Miklós tervezték, a kastély utolsó nagy átalakítására a 20. század tízes éveiben került sor.

Az uradalom utolsó birtokosa Károlyi István volt. A családnak 1944-ben kellett elhagynia a kastélyt, amelyet a háború idején német és orosz katonák is használtak. A háború után a kastélyt és vele együtt a birtokot államosították, ezt követően üdülőként, majd gyermekotthonként szolgált. 1995-ben került a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) kezelésébe. Két évvel később velük kötött szerződést a kastély közös felújítására a Párizsban élő Károlyi György által létrehozott Károlyi József Alapítvány, azzal a céllal, hogy az épületben és a hozzá tartozó birtokon Magyar és Európai Kulturális Találkozóközpontot hozzanak létre (az Európai Kulturális Találkozóközpontok Hálózatának tagjaként), s ezzel egybekössék a műemlék kulturális jellegének megőrzését és a felújításhoz, fenntartáshoz szükséges szállodai és vendéglátó profilt. A 2011-re teljesen helyreállított kastély vagyonkezelője 2001-től a Károlyi család, Károlyi György és felesége, Angelica Károlyi az év egy részét a fehérvárcsurgói kastélyban kialakított rezidenciájukban töltik.

A Károlyi-kastély díszkönyvtára

Fotó: turizmus.com/Szerdahelyi Krisztina

Az épületben jelenleg az Accent Hotels által üzemeltetett, 23 szobás szálloda működik látogató- és rendezvényközponttal, étteremmel, a kastély körül ötvenhektáros parkkal és arborétummal.

 

Istállóból látogatóközpont

2023 nyarán készült el a hajdani istállóépületből kialakított látogatóközpont, amelynek kiállítása egy félórás játékfilmen, rövidebb ismeretterjesztő filmeken, korabeli filmhíradókon keresztül ismertet meg a Károlyi család, közelebbről gróf Károlyi György és utódai történetével. A túra a kastélyépületben már idegenvezetővel folytatódik történelmi enteriőrök, bútorok és műtárgyak között.A kastély egykori fűtőpincéjében alakították ki a Károlyi Gasztroműhelyt, ahol különböző események, csapatépítő tréningek alkalmával kreatív ételek készülnek a résztvevők aktív bevonásával, profi séfek irányításával. Célkitűzése szerint a műhely oktatóközpont és egyben „a világ gasztrokultúrájának hétköznapi nagykövete”, ahol a főzést alkotásként élhetik meg a programok résztvevői. Itt zajlott a könyvbemutató is, amelynek záróakkordjaként Pauer Péter, a kastély éttermének konyhafőnöke a francia citromtorta készítését mutatta be lépésről lépésre.

Egy csodás park is tartozik a kastélyhoz

Fotó: turizmus.com/Szerdahelyi Krisztina

A kastély felújított lovardaépületét november 20-án adták át.