Újranyitott a budai Vár közel százéves vendéglője

Forrás: turizmus.com

 2023. október 10. 11:14

Újranyitott egy ikonikus kisvendéglő a budai Várban, a Fekete Holló. A Fekete Holló Kisvendéglő a történelmi Budapest szívében, a Budai Várban található, az Országház utca 10. alatt.

Az Országház utca 10. szám alatt már 1930-ban vendéglő állt, Alpek Pál vendéglős nyitott itt nagyon fiatalon, már 20 évesen éttermet. Az 1960-as években Fekete Hollóként nyitott újra, a helyiek nagy örömére.

Az étlapon hagyományos magyar ételek szerepelnek

Fotó: Fekete Holló

 

Ahogy egy korabeli írásban olvashatjuk:

„Boltíves, hűvös ivója, kézzel írott étlapja és Rózsi néni, a vöröshajú szakácsnő egyaránt a régi várbeli kiskocsmák hangulatát képezi. Közönsége főleg öreg várbéliekből és vízivárosiakból, meg ifjú egyetemistákból verbuválódik; nyáron kiteszik az apró asztalokat az Országház utcára és a leánderes teraszon jó bor mellett vitatkoznak a múltról és a jövőről. A Fekete Holló legnépszerűbb fogása a halászlé és a pörkölt mellett a göngyölt hátszín hulló módon, de sokan járnak ide a Duna túlsó partjáról is, hogy megkóstolják Rózsi néni híres túrós gombócát is."

Újranyitott a Fekete Holló

Fotó: Fekete Holló

 

A jelenlegi étlapon a hagyományos magyar konyha kincsei találhatóak meg, mint például a májgaluska leves, a frissen kirántott húsok, főzelékek, sztrapacska, vagy lecsó. Csapolt és üveges sörök és erős fröccs kínálat és jó időben tágas terasz vár az étteremben.

A helyiek számára régen törzshely volt az étterem és remélik, ez most is így lesz, különösen, hogy az 1. kerületi lakosok és ott dolgozók 25 százalék kedvezményben részesülnek.