Felavatták a Velencei-tó Kapuját

 2014. június 01. 15:21

Felavatták pénteken a Velencei-tó Kapuját, amely több mint kétmilliárd forintos összköltséggel, európai uniós támogatással valósult meg és Velence Korzó és Szabadstrand néven nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Az avatóünnepségen Oláhné Surányi Ágnes (független) polgármester hangsúlyozta, hogy a beruházással létrejött az új városközpont és a fejlesztéssel nagy lépést tettek a négy évszakos turizmus megvalósítása felé. A térség legnagyobb turisztikai beruházásának nevezte a projektet, amely 2,6 milliárd forintból, 1,4 milliárd forintos uniós támogatás révén jött létre.

 

Kiemelte, hogy a családbarát szabadstrandon 14 ezer négyzetméternyi homokos part, 17 ezer négyzetméternyi park, továbbá a fedett korzóban harminc féle üzlet és szolgáltatás várja a látogatókat. Az épületben kapott helyet a díszterem, amely egyben a város új házasságkötő terme is lesz.

Felidézte a 2008-as, eredményes pályázat óta eltelt időszak történéseit, többek között a projekt 2011-12-es leállását, amely az összes nettó költséget 800 millió forinttal növelte meg, így az önkormányzati önerő megduplázására volt szükség.
Istenes István, a projektet befejező ZÁÉV Zrt. igazgatója elmondta, hogy a korzó esetében a beépített hasznos alapterület 8500 négyzetméter, ebből 3000 négyzetméter a külső és fedett terasz. Az épületben mintegy 73 ezer méter elektromos vezeték van, 40 térfigyelő kamerát telepítettek és geotermikus energiával hűtik, fűtik egész évben.
A strandon 13 ezer négyzetméternyi füves és ugyanekkora homokos terület található. A térkövezett területek nagysága 10 500 négyzetméter, kétszáz fát, 5500 cserjét ültettek el.

A Velence Korzó és Szabadstrand teljes egészében a város tulajdonában van, az üzemeltetést nyílt közbeszerzési eljáráson a Gomi Kft. nyerte el.

 

Velencén 2008 júniusában jelentették be, hogy uniós támogatással 2,26 milliárd forintos turisztikai fejlesztés valósulhat meg kiemelt projektként. A munkálatok 2010 nyarán kezdődtek el, a következő évben a kivitelezéssel megbízott K+K Bau Profil Zrt.-vel szemben felszámolási eljárás indult. A projekt akkor 30 százalékos készültségi fokú volt.
2013. június 6-án jelentette be a település polgármestere, hogy az építkezés közel két év után folytatódik. Oláhné Surányi Ágnes akkor elmondta, hogy a kivitelezővel szerződést kellett bontani és feljelentésekre is sor került.

A velencei önkormányzat 2011 októberében tett büntetőfeljelentést ismeretlen tettes ellen a beruházás ügyében. A térség országgyűlési képviselője, L. Simon László (Fidesz) 2011. november 5-én szintén feljelentést tett a tó keleti partszakaszán található szabadstrandon indított nagyberuházás ügyében hűtlen kezelés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. A korábbi kivitelező felelős vezetője elleni per májusban kezdődött el.

A másodszor kiírt közbeszerzési eljáráson a zalaegerszegi Z-Pannon Kft.-ZÁÉV Zrt. konzorciuma nyert.