Felavatták Pannonhalmán az Apátsági Major Látogatóközpontot

 2014. július 10. 18:26

Felavatták Pannonhalmán az Apátsági Major Látogatóközpontot; a korábban üresen álló és omladozó gazdasági épületben regionális kiállítótér, múzeum, közösségi tér és kávéház kapott helyet.

A csütörtöki eseményen Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a történelmi egyházak közösségszervező tevékenységét méltatva elmondta: a kormány a következő hétéves uniós ciklusban a lehetséges 3-ról 0,9 százalékra kívánja csökkenteni a hétezer milliárd forintnyi támogatásból a projektbonyolítási költséget, a fennmaradó összeget pedig erre a területre kívánja fordítani.

 

Elmondta azt is: még a nyáron kormányhatározatban rögzítik, milyen módon támogatják a 2016-os Szent Márton-év Szombathelyen és Pannonhalmán megrendezendő eseményeit. A most átadott, több mint 1,5 milliárd forintból megvalósult beruházásról a miniszter emlékeztetett arra: a tavaly év végén zárult finanszírozási ciklusban a kormányok pártállásra való tekintet nélkül támogatták a pannonhalmi főapátság fejlesztését, így a pannonhalmi bencés közösség beruházásokra 2007 és 2013 között összesen mintegy 5 milliárd forintot nyert el uniós és magyar kormányzati forrásból.

 

A pannonhalmi fejlesztések, építkezések sora ma is példaként állítható az ország elé, hiszen "jól mutatja, hogy az egyetemes egyháznak a lélek támogatása és segítése mellett igen fontos küldetése, nemcsak a 20., de a 21. században is a közösség építése. Amit Pannonhalmán az elmúlt 25 esztendőben megtapasztalhattunk, az a közösség újraépítéséről, megerősítéséről, a 20. század végének és a 21. század elejének kérdéseire adott válaszokról szól" - jelentette ki Lázár János.

 

Hozzátette: ahogy az előző, így a most induló ciklusban is az a kormányzat célja, hogy megkülönböztetett figyelemmel támogassa a történelmi egyházak "országépítő, közösségépítő vállalásait, feladatait".

A megújult létesítményt megáldva Várszegi Asztrik püspök, főapát arról beszélt: az ad nekik erőt, hogy rendre újjáépítsék a romba dőlt falakat, hogy "a mi alapállásunk, hogy szeretjük ezt a helyet".

Kara Ákos (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője az eseményen arról beszélt: a létesítmény a múltat és a jövőt esztétikusan összekötő közösségi tér és gazdasági központ.