Felépült a pekingi Régi Nyári Palota másának egy része

Forrás: MTI

 2015. május 11. 20:49

Megnyílt a pekingi Régi Nyári Palota élethű másának egy része a hétvégén eredeti helyszínétől ezer kilométerre, Kelet-Kínában. A sokat vitatott turisztikai létesítményt máris ezrek keresték fel.

A Hengtien szomszédságában, több mint 400 hektáron elhelyezkedő, "vadonatúj" palotarészlet továbbra is megosztja a közvéleményt és a szakmát: míg egyeseket csodálattal tölt el, mások unalmas. rossz térkihasználású, korlátozott kulturális élményt nyújtó ötletnek minősítették.

A múlt hónapban az eredeti Régi Nyári Palota vezetői azzal fenyegetőztek, hogy jogi lépéseket tesznek, ha a szellemi tulajdonjogok sérelmére utaló jeleket látnak. Hangsúlyozták, hogy az eredeti, Csing-dinasztia császárai által építtetett pavilon- és kertkomplexum egyedi és nem másolható. Amit pedig újraépítenek, azt hatóságilag engedélyeztetni kell, és egy bizonyos minőségi szintet el kell érnie.
A különböző külföldi nevezetes épületek másolatait előszeretettel felvonultató kínai világfalvak mintája nyomán született ötlet eredeti változata szerint a Régi Nyári Palota 95 százalékát építik fel négy részletben.

Hszü Ven-zsung, az építtető megbízottja, a Hengtien cégcsoport nyugalmazott elnöke a Hszinhua hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy projektjük nem sérti a pekingi palota érdekeit, s túl azon, hogy egy turisztikai parkról van szó, céljuk a fiatal generáció történelmi nevelésének elősegítése.

A vállalkozás nagyjából 30 milliárd jüanba (4,8 milliárd dollár) kerül, a kezdetben tervezettnél tíz milliárd jüannal többe. A beruházásba több mint 1 milliárd jüannal szálltak be hazai és külföldi befektetők. A tervek szerint 2016-ra elkészülnek vele. A cégcsoport egyébként már korábban megépíttette a Tiltott Város és a Tienanmen tér kapubástyájának másolatát is.

A Régi Nyári Palotát (Jüenmingjüen) a második ópiumháború idején, 1860-ban angol-francia szövetséges csapatok feldúlták, lerombolták és kifosztották; felbecsülhetetlen muzeális értékű műtárgyakat vittek el. A szövetséges - amerikai, orosz és brit - csapatok az úgynevezett bokszerlázadás leverése idején 1900-ban a Nyári Palotával együtt ismét kifosztották.

A Tiltott Város területének ötszörösén fekvő, Peking északnyugati kerületében elterülő Régi Nyári Palota építkezései 1707-ben kezdődtek és 150 éven át tartottak. A több mint 95 százalékban kínai stílusú építmények, templomok, hidak százai mellett a meghívott jezsuita misszionáriusoknak köszönhetően többek közt európai stílusú épületek, szökőkutak, kertek is helyet kaptak benne.

A maradványok, illetve romok felújítása máig elhúzódó viták tárgya azok között, akik szerint e kulturális örökséget, a kínaiak külföldi hatalmak általi, történelmi megaláztatásának szimbólumát meg kell hagyni mostani állapotában, illetve, akik szerint az állagmegóvásnál is többet kellene tenni, újra kell építeni az eredetit. Az illetékes állami hivatal mindenesetre 2010-ben a palota területét régészeti parknak minősítette.