Felértékelődött a diákmunkaerő-kölcsönzés

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: Turizmus Panoráma

 2017. június 21. 13:06

A mai munkaerő-ínséges időkben korábban marginális foglalkoztatási formák is felértékelődnek. Jó példa erre az iskolaszövetkezetek által közvetített diákmunka, amely egyre elterjedtebb a vendéglátó és szállodai szektorban, és bizonyos munkakörökben a lehető legjobb megoldást jelentheti.

Az iskolaszövetkezeteken keresztül igénybevett diákmunka nemcsak a hiányzó felnőtt munkaerőt pótolja, annál sokkal több előnye van. Például az olcsósága: míg a felnőtt munkavállaló adott nettó bére a járulékok miatt csaknem ennek kétszeresébe kerül a munkáltató számára, addig a diák munkavállalónál csak a 15 százalék személyi jövedelemadóval és a vállalkozási díjjal kell számolni.


Fotó: euCSOPORT

A diákok persze nincsenek túlfizetve – május végén például egy étteremhálózatba bruttó 850-950 forintos, rendezvényekre hoszteszként bruttó 1000 forintos óradíjjal kerestek diákokat –, de könnyen előfordulhat, hogy többet visznek haza szakképzett, valamivel magasabb óradíjért foglalkoztatott felnőtt kollégáiknál.

Rugalmas tervezés

A diákmunkának azonban további előnyei is vannak. A minimális betanulási idejű, egyszerűbb munkakörökben például az, hogy gyakorlatilag napi szinten lehet gazdálkodni vele.

A Hotel Interactive Kft.-nek hoteltelevíziók, wifirendszerek szállodai installációjához van rendszeresen szüksége segédmunkaerőre, ehhez az ideális megoldást az iskolaszövetkezeti konstrukcióban találta meg.

Tájékozódjon hiteles forrásból!

A cikk a Turizmus Panoráma magazin 2017. júniusi számában jelent meg.

Az előfizetés gombra kattintva Ön is megrendelheti a havilap következő számát.

 

„A legnagyobb előny – a jóval alacsonyabb költségek és a munkáltatói jogviszonnyal együtt járó terhek elkerülése mellett – a rugalmas tervezés lehetősége. Ha hirtelen bejön egy új projekt, azonnal hozzá lehet jutni színvonalas munkaerőhöz, ha pedig kimarad egy munka, azonnal meg lehet tőle válni” – mondja Jelinek András ügyvezető. Korábban próbáltak külsős céget bevonni a munkába, de a velük megvalósított együttműködés egyáltalán nem volt ilyen rugalmas.

Mivel segédmunkáról van szó, a betanítás nem tart tovább egy-két óránál, és egy-két nap alatt az is eldől, tud-e az adott diák együtt dolgozni a csapattal. Ha nem, már arra az időre is megérte foglalkoztatni. Eleve műszaki érdeklődésű fiatalokat vesznek fel, akik általában műszaki felsőoktatási intézményekből érkeznek, de dolgozik náluk a terület iránt vonzódó bölcsész is. Naponta általában négy diákot foglalkoztatnak, ez azt jelenti, hogy egyszerre mintegy tízet felvételiztetnek – a szűrőn szinte mindegyikük átmegy. Aki beválik és úgy dönt, hogy hosszabb időre maradna, azt egyre több helyen fogják be.

Nem jelent különösebb problémát az sem, ha a fiatalok a tanulmányaik miatt csak egyes időszakokban érnek rá, az iskolaszövetkezet eleve úgy biztosítja a munkaerőt, hogy odafigyel az egyéni időbeosztásokra.

 

Átvállalja a szervezést az iskolaszövetkezet

A diákok foglalkoztatása nemcsak azért költséghatékony, mert nem kell utána járulékot fizetni. A szabadság, illetve betegszabadság alatti jövedelmek megfizetésétől is mentesül a munkaadó, ezenkívül pedig az iskolaszövetkezet átvállalja tőle a toborzás, bérszámfejtés, egyes szervezési munkák költségeit – mondta el érdeklődésünkre Rumpf Nikoletta, az euCSOPORT (euDIÁKOK) marketing- és kommunikációs vezetője.


Fotó: Gettyimages

Persze ennek ára is van, a partnercég a tanuló bruttó munkabérén felül vállalkozási díjat fizet, amelyet számos tényező befolyásol: a megrendelt diákok száma, az, hogy mennyire nehéz adott munkakörre embert találni, a ledolgozott óraszám és a munkavégzés helyszíne, tehát minden megrendelés esetében egyedi árajánlatot készítenek.

 

Csak a hozzáállás számít

A szakképzetlenség vagy a gyakorlat hiánya sem zavarja már annyira a munkáltatókat, mint régebben, az iskolaszövetkezetektől érkező fiatalok pedig többnyire értelmes, kulturált egyetemisták, akik számos feladatkörben megállják a helyüket.

A Waldorf Holding főleg a vendégtérben – felszolgálóként, pultosként, hoszteszként –, de néha értékesítőként és irodai kisegítőként is alkalmaz iskolaszövetkezeten keresztül érkező diákokat, egyszerre kettőt-ötöt. Váradi-Szabó Balázs, a holding termékfejlesztési és gasztronómiai szakértője úgy tapasztalta, ezekben a munkakörökben elsősorban a megfelelő hozzáállás számít, ha megvan az alapképzettség, a többit gyorsan el lehet sajátítani. 
A hozzáállás pedig megvan, hiszen alapvetően érdeklődő, lelkes, tanulni vágyó főiskolások és egyetemisták kerülnek hozzájuk, tehát nagyon jók velük a tapasztalataik. Sőt gyakran turizmus-vendéglátás szakon tanulók dolgoznak náluk, akik számára a Waldorf Holding választott pályájuk egyik állomása, ami hosszú távon növeli a cég elismertségét.


Fotó: searchimage.co

Az újonnan érkezőkkel általában az adott terület beosztott vezetői foglalkoznak, akik szerint a diákok betanítása nem feltétlenül emészt fel több energiát, mint a felnőtt alkalmazottaké. Ezenkívül a cég által rendszeresen indított, problémamegoldásra, kommunikációra és munkakultúrára fókuszáló tréningeken vesznek részt a diákok. A cégnél duális képzés keretében is foglalkoztatnak fiatalokat, de ez a kör, mivel náluk az oktatás áll a középpontban, sokkal több odafigyelést igényel, míg az iskolaszövetkezeten keresztül hozzájuk érkezőket gyorsan rá tudják állítani a konkrét feladatokra.

Hátránya szinte nincs is a diákok foglalkoztatásának, talán a munkaidő összeegyeztetése az iskolai elfoglaltsággal, de kis szervezéssel ez is megoldható. A cégnél töltött idő hosszúsága általában a fiataloktól függ, három hónaptól egy-két évig is terjedhet, a Waldorf Holdingnak több olyan felnőtt munkatársa is van, akik tanulóként kezdték náluk.

 

Itt is lehet gond az alacsony díjazás

Az iskolaszövetkezeteken keresztül nappali tagozatos, aktív hallgatói jogviszonnyal vagy 25 éves kor alatt passzív hallgatói jogviszonnyal is lehet munkát vállalni.

Rumpf Nikoletta, az euDIÁKOK képviselője szerint a cégeknek jellemzően vagy hosszabb távra van szükségük a diákmunkaerőre, vagy rendezvényekre keresnek dolgozókat, ezekre a 80 ezer fős országos adatbázissal rendelkező szövetkezet akár több száz főt tud gyakorlatilag azonnal mozgósítani. De az is előfordul, hogy a nyári szabadságon lévő munkatársak helyett kell beugrani néhány hétre. 
A tagok közül folyamatosan 4-5 ezren dolgoznak, a nyári szezonban mintegy 20 százalékuk a szállodai és vendéglátó szektorban. A szövetkezet igyekszik szakirányú intézményekben tanulókat küldeni ezekre a munkahelyekre, ami a diákok és a cégek számára is előnyös.

Sok a gyorséttermi munka, ennek fő előnyei a rugalmas időbeosztás (lehet akár csak este, vagy csak hétvégén dolgozni), a munkaidő választható hossza (4-6-8 óra), valamint a fiatalos csapat, és hogy baráttal-barátnővel együtt is el tudnak a fiatalok helyezkedni. Ezenkívül szállodák élnek gyakran a diákok alkalmazásának lehetőségével, főleg nyáron, a Balaton környékén és a fővárosban, recepciós, ügyfélszolgálatos munkakörökben van sok fiatal.

Másody Szabolcs, a 21 éve működő MŰISZ Iskolaszövetkezet ügyvezetője ezzel együtt eléggé szkeptikus a tekintetben, hogy a hazai szállodák és vendéglátó cégek munkaerőhiányán olyan mértékben tud segíteni a diákmunka, mint azt a piac igényelné. Tapasztalatai szerint ugyanis a Z generáció tagjainak, vagyis az 1995 után született nemzedéknek teljesen mások a munkával kapcsolatos igényei, mint szüleiknek, akiknek még buli volt egy Balaton-parti munkahelyen eltölteni a nyarat. A mai fiatalok bruttó 1000-1200 (nettó 850-1020) forintos órabér alatt nem szívesen mennek el dolgozni, márpedig ebben az ágazatban nem túlzóak a fizetések. Vagy ha kevesebb a bér, akkor elvárják a munkától, hogy fejlődni tudjanak általa, tehát szakmai kihívást jelentsen.

Sok a gyorséttermi munka

Fotó: Youtube

Nyelvgyakorlás szempontjából esetleg egy szállodai recepciós munkakör megfelel nekik, de a „kétkezi” munkát nem szeretik. Az egyedüli kivételt talán a gyorséttermek jelentik, amelyekben ugyan 950 forint körül van az órabér, mégis vonzónak számítanak a diákok körében.

Persze vannak és lesznek is olyan fiatalok, akik elvállalnak ilyen jellegű munkákat, de például a turizmus-vendéglátás szakos hallgatók közül nagyon sokan, legalábbis 
nyáron, inkább külföld felé veszik az irányt, hogy ott háromszor annyit keressenek, mint itthon.