Felkészült a 21. század zarándokaira a mátraverebély-szentkúti kegyhely

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 06. 11:53

Szombaton átadták a csaknem 2,8 milliárd forintos beruházással megújult mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyet. Megszépült a szabadtéri miséző hely, megközelíthetőbbé vált a Szűzanya szobra, felújították a zarándokházat, és új zarándokszállásokat is építettek.

A szombati ünnepi szertartás keretében – amelyen részt vett Áder János köztársasági elnök is – Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek felszentelte az új szabadtéri oltárt, és megáldotta a felújított zarándokházat, valamint az újonnan épített közösségi tereket.

Fotó: MTI/Komka Péter

 

A beruházás részleteit ismertető pénteki mátraverebélyi sajtótájékoztatón Szili Károly Attila, a pályázatot elnyerő Fons Sacer vállalkozás ügyvezető igazgatója elmondta: a mintegy 2,8 milliárd forint értékű fejlesztést 99 százalékban támogatta az Észak-magyarországi Operatív Program. A másfél évig tartó munkák során négyezer négyzetméternyi területen újítottak fel, és ugyanekkora területen építettek új létesítményeket, ezek a zarándokok kényelmét, a kegyhely jobb használhatóságát biztosítják.

Az új fogadóépületben és a közösségi terekben tematikus vallásturisztikai programokkal, étteremmel, galériával, vetítőteremmel és kávézóval is várják a búcsújárókat, a zarándokokat és a turistákat – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A szabadtéri misézőhely új burkolatot és utcabútorokat kapott, a lourdes-i barlangot immár nagyméretű mozaikkompozíció, Marko Rupnik jezsuita szerzetes munkája díszíti. A betegek már lépcsőzés nélkül is meg tudják közelíteni a barlang támfalában lévő fülkében elhelyezett Szűzanya-szobrot. A templomban az átalakítás révén jobban látható, és könnyebben megközelíthető lett a kegyszobor és a restaurált kegyoltár.

A Nógrád megyei kegyhelyen komfortosabbá tették a zarándokházat, és további zarándokszállásokat (képünkön) építettek. A három új épületben 140 ember szállásolható el. A fejlesztés része a kétszáz négyzetméteres, teraszos rendezvényterem, a 250 adagos konyha, az új mosdócsoportok, parkolók, kerékpártárolók, és a kegyházüzlet kialakítása, valamint a tereplépcsők, gyalogoshidak felújítása is.

 

Panyi Zsolt, a zarándokközpont igazgatója elmondta: a központ tavaszra lett „üzemképes", és azóta már 3 ezer vendégéjszakát regisztráltak, és további 3400 átutazó zarándok vette igénybe a szolgáltatásokat.

Kálmán Peregrin, a kegyhely igazgatója elmondta: Nagy Tamás építész tervei alapján valósult meg Magyarország leglátogatottabb római katolikus búcsújáróhelyének egységes felújítása, alkalmassá tétele a 21. századi zarándokok számára, a kiszolgáló épületegyüttesek pedig azt segítik, hogy a zarándokok hosszabb ideig tartózkodjanak Szentkúton.