Fellendítenék Szejkefürdőt

Forrás: szekelyhon.ro

 2016. január 09. 15:34

Mini Erdély parkot hozna létre a Legendárium csapata Szejkefürdőn. Olyan projekteket kezdenek, amelyek hosszú évtizedekre munkát adnak a bővülő csapatnak és reményeik szerint fellendítik a székelyudvarhelyi közösségi, valamint turisztikai életet – írta a www.szekelyhon.ro.

A csapat tavaly ősszel jutányos áron megvásárolta az egykori Fa-fém Szövetkezet (Lemn-metal) 1990-ben épült villáját, amely azonban meglehetősen rossz állapotban van. Márton Ildikó csíkszeredai műemlék-építész elvállalta az épület rusztikus stílusú átalakítását, amelyben a rajzfilmstúdió mellett a Legendáriumot létrehozó Visus Kulturális Egyesület székháza is otthont kapna. A szejkei épülettulajdonosok egy része már jelezte, hogy a felújítandó stúdióépület arculatának megfelelően hozza majd rendbe saját ingatlanját – mesélte Fazakas Szabolcs, a Legendárium megálmodója.

Olyan közösségi helyet szeretnének, ahol az udvarhelyi gyerek, szülő és nagyszülő egyaránt jól érzi magát, ugyanakkor az idelátogató turista is szívesen eltöltene egy-két napot. A Mini Transilvania Park látványterve egy hektáros területre készült, amelyet az önkormányzattól kapnának koncesszióba. A park ötven kastélymakettet tartalmazna sétányokkal, ahol a gyerekek akár élőben is lejátszhatják a Legendárium társasjátékot. A makettek Erdély most is létező kastélyainak, kastélyromjainak kávéasztal-méretű változatai, melyek Erdély fénykorát idéznék fel. A park reményeik szerint a jövő évben elkészülne.

 

Ősszel indítanák a mini székely gőzőst, amely a borvízforrás felé vezető sétánytól indulva egy 840 méter hosszúságú keskeny pályán járná körbe a Szejkét. A Szejkére terveznek továbbá egy ökumenikus Szent László-kápolnát, melynek falait egy székelyföldi képzőművész Szent László legendáiról készített modern képsora díszítené.

Még ebben az évben elkészül három darab, egyenként hétpercesre tervezett animáció. A Rétyi nyír legendáján már az utolsó simításokat végzik, és készül a Csíksomlyói Babba Mária, valamint a Gyergyói táltos asszony legendája is.

2018 végéig szeretnék befejezni a tizenhárom részből álló Legendárium animációs sorozatot. A közeljövőben terveznek egy egész estés rajzfilmet, melynek témája a tatárjárás lenne. Ezt Fazakas „Asterix és Obelix stílusban" képzeli el. „Sok székelyföldi legenda van, de ha befejezzük mindegyiknek a feldolgozását, áttérünk a Kárpát-medence magyar vonatkozású legendáira" – mondta mosolygva Fazakas Szabolcs.

Forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/mini-erdely-a-szejkena-legendarium-kikoltozik-a-szejkere