Felmérés készül az egészséges táplálkozásról a közétkeztetésben

Forrás: turizmus.com

 2018. április 25. 18:27

Az élelmiszerhamisítás várhatóan büntető törvénykönyvi kategória, jogsértés lesz, elkövetői komoly jogkövetkezményekre számíthatnak.

Egyebek között ez hangzott el a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) országos szakmai napján, amit telt házzal tartottak április 25-én a Lurdy házban.

Az információt Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője osztotta meg az élelmezésvezetőkkel, közétkeztetőkkel, aki elmondta azt is, hogy az új kormány felállása után várható ez a törvényi szigorítás. Annak is köszönhetően, hogy az Európai Unió is szigorít ellenőrzési rendszerén, mivel a kábítószer után az élelmiszer lett a legtöbbet hamisított termék.

Az élelmiszerhamisítás új büntetési tételeiről is szó volt

Fotó: turizmus.com

Ez a közétkeztetőket is érintheti, mert beszállítóik között lehetnek illegális vállalkozások. Az élelmiszerhamisítás fogalmába tartozik az illegális állatvágás, az élelmiszerek és a növényvédő szerek hamisítása, a nyomonkövetéssel kapcsolatban elkövetett visszaélések. Felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy követeljék meg beszállítóik számláján az azonosítót, és ha ezt nem kapják meg, akkor tegyenek közérdekű bejelentést.  Magyarországon egyébként kimagaslóan magas, 95 százalékos az élelmiszerhamisítások felderítési aránya.

A szakmai napot vezető Rózsás Anikó, a KÖZSZÖV elnöke beszámolt a szövetség kommunikációs lehetőségeinek bővüléséről: hírlevelet indítottak, és megújították informatikai rendszerüket.

Cserháti Zoltán, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgató helyettese azt a nemzetközi gyakorlatot ismertette, amelyben ajánlásokkal, jogszabályokkal, élelmiszer-, vagy tápanyag alapú standardok bevezetésével, és szakképzéssel csökkentik a közétkeztetés rizikófaktorait. Nálunk tavaly szeptembertől 1600-an vettek részt az élelmezésvezetők képzésében, amelyhez főként gyakorlati tananyagot állítottak össze. Idén ősztől újból megszervezik ezt a képzést.

Zoltai Anna, a NÉBIH osztályvezetője az oktatás fontosságáról beszélt, annak tükrében, hogy a közétkeztetésben feltárt hibák kétharmada tudatlanságból származik.

Nábrádi Zsófia marketing szakértő, pszichológus a fiatalok étkezési szokásaira ható trendeket ismertette, Páger Zsolt, a KÖZSZÖV alelnöke pedig arról számolt be, hogy 653 fő részvételével felmérést készítettek arról, hogyan befolyásolja az étkezési kultúra az egészséges táplálkozást. A megdöbbentő adatok azt mutatják, hogy az iskolákban nagyon kevés idő, az iskolák 48 százalékánál 15 perc jut az ebédre. Pedig ha méltó körülmények között lehetne elfogyasztani az ételt, kevesebb lenne a hulladék, és a közétkeztetés minden szereplője elégedettebb lehetne. Az adatok összesítése után a jogalkotók figyelmét szeretnék ráirányítani a riasztó valóságra, azt kérve, hogy ne csak a tornaóra legyen kötelező minden nap, hanem a kulturált étkezés is.

Némedi József a közétkeztetési verseny tanulságait ismertette, Ambrus György Venesz-dijas mesterszakács pedig azt a kezdeményezést, amely Magyarország kórházaiban szeretné megújítani a közétkeztetést.

Kapcsolódó cikkek